معرفی فیلم «تریبانگا» (رنوکا شاهانی، ۲۰۲۱) | زمان، تکرار بی‌وقفۀ نسل‌ها

مدیر سایت 1249 روز پیش
بازدید 187 بدون دیدگاه

فیلم تریبانگا اولین ساختۀ رنوکا شاهانی، هنرپیشۀ دهۀ نود سینمای هند است که به عنوان نویسنده نیز داستان جذاب و متفاوتی برای فیلمش نوشته است. درام‌های خانوادگی‌ای که رویکرد مستندتر و باورپذیرتر نسبت به سینمای تجاری هند دارند اما از نظر سرگرم‌کنندگی به همان میزان موفق ثابت شده‌اند، در سال‌های اخیر سینمای هند به وفور دیده می‌شوند و جایگاه خوبی برای خود در میان مردم پیدا کرده‌اند. تریبانگا نیز به گونه‌ای در این ژانر قرار می‌گیرد و نگاه فمینیستی معقولی نیز در خود دارد که به تازگی موضوع آن در این سینما افزوده است. با وجود اینکه این فیلم اولین تجربۀ این کارگردان زن هندی است اما نزد منتقدان بسیار تحسین شد.

داستان فیلم

آنورادا هنرپیشه‌ معروفی است که قبل از یکی از اجراهای رقص سنتی‌اش خبردار می‌شود که مادرش؛ نایانتارا، نویسنده‌ای معروف به کما رفته است و اولین اتفاقی که مخاطب از آن شوکه می‌شود، بی‌احساسی آنورادا نسبت به این اتفاق و تنفر شدیدی است که او نسبت به مادرش دارد. در ادامه آنورادا مجبور به توجه نشان دادن زندگی مادرش و گذشتۀ خود و برادرش می‌شود که باعث باز شدن زخم‌های گذشته می‌شود. زندگی ماشا دختر آنورادا و رابطه‌اش با او نیز مشکلی دیگر است که رفته‌رفته به گونه‌ای باعث درک هرچه بیشتر نایانتارا توسط آنورادا می‌شود. این تکرار نقش مادر و شرایط متفاوتی که برای هر کدام از شخصیت‌ها اتفاق می‌افتد چرخه‌ای ایجاد می‌کند که برای حرکت به جلو نیازمند یاری هر سۀ آنها با یکدیگر است.

در‌هم‌تنیدگی خانوادگی

تریبانگا، نام یکی از حرکات اودیسی (رقص سنتی جنوب هند) است که بالاتنه و زانوها به یک سمت و کمر در جهت مخالف آن قرار دارد. با وجود بیشترین تفاوتی که با حالت ایستای انسان دارد تعادل به همان میزان وجود دارد و در عین حال یکی از زیباترین حالات ایستادن انسان است. تریبانگا استعاره‌ای از شخصیت اصلی فیلم یعنی آنوراداست که با وجود زخم‌هایی که از دریای خروشان زندگی نصیبش شده، خود را محکم نگه داشته و جان سالم به در برده است. آنورادا دو زن دیگر فیلم را به دو حالت دیگر از رقص اودیسی تشبیه می‌کند که به طریقه خود و با معناسازی خاص خود در مقابل این طوفان زندگی که در بین آنها مشترک است دوام می‌آورند. محکم‌ترین ستون فیلم، پیوند عجیب و کمیابی از رابطۀ این سه شخصیت با یکدیگر است که در فیلم نیز به نمادین بودن آنها به عنوان نماینده سه نسل متفاوت در جامعۀ هند اشاره می‌کند.

درام مدرن‌شدۀ هندی

روابط انسانی به خصوص روابط خانوادگی از محبوب‌ترین موضوعات پرداخت‌شده در سینمای هند است اما همیشه زیر پردۀ حیا و عرف مخصوص فرهنگ شرق، به تابوهای موجود در آن پرداخته نشده‌ است. اما این‌بار سازندگان تریبانگا با انتخاب کاجول، هنرپیشه‌ای محبوب در سینمای تجاری هند، بیشتر از قبل این نقاب پوسیدۀ خانوادۀ خوب را می‌شکنند و با رنگ واقعی‌تری از زندگی، دوباره آن را می‌سازند. همچنان ترک‌های این شکستگی روابط در آنها دیده می‌شود اما آنقدری نیست که باعث نابودی آنها شود. جدا از درام اصلی فیلم و موضوعات مربوط به آن رنوکا شاهانی با ظرافت بسیار زیبا، مادر آنورادا را به عنوان نمایندۀ زنان نویسنده هندی‌ای تکریم می‌کند که با اصرار بر راهی که انتخاب کرده‌اند شجاعت بسیار به خرج داده و ادبیات سانسکریت را زنده نگه داشته‌اند. برادر آنورادا که مانند شخصی معنوی از ناکجا‌آباد به داستان وارد می‌شود نماد آن قسمت از مذهب و سنت گذشته هند می‌شود که هنوز قدرت آرامش‌بخشی را در خود دارد.

print

نظرات کاربران

  • لطفا از تایپ کردن فینگلیش خودداری کنید. در غیر این صورت نظر شما بررسی نخواهد شد.
  • هدف شما ارسال تبلیغات یا بک لینک نباشد. در غیر این صورت دیدگاه حذف می شود.
  • دیدگاه شما فقط و فقط در رابطه با این موضوع باشد.
  • به دیگران توهین نکنید.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *