شگونطلا دوی (Shakuntala Devi) داستان نابغۀ ریاضیدان هندیای است که لقب کامپوتر انسانی را گرفته و نامش در گینس ثبت شده است. چند سالی میشود که ساختن فیلمهایی بر اساس زندگی افراد افتخارآفرین کشور هند در بین مردم محبوب گشته است. پیشینۀ اسطورهپرور این ملت، همواره سینمایش را به ساختن از این دست فیلمها سوق میدهد و کارگردانهایی خلاقتر، لابهلای این داستانهای مستند جذاب، مفاهیمی در بطن فیلمهایشان میگنجانند که مخاطب خاص و جهانی را نیز به خود جذب میکنند. فیلم شگونطلا دوی که خوابهای بسیاری برای درخشش در گیشه میدید سرنوشت بسیاری از فیلمهای دیگر سال ۲۰۲۰ را پیدا کرد و در قالب فیلمهای پخش خانگی به اکران درآمد.
داستان فیلم
در سال ۲۰۰۱، آنوپاما بنرجی دختر شگونطلا همراه همسرش آجی، به لندن میرود تا به شکایتی که بر علیه مادرش ترتیب داده، رسیدگی کند. سپس داستان به گذشته برمیگردد تا دلیل چنین اتفاقی را بازگو کند. داستان از بچگی شگونطلا و کشفشدنش توسط مدرسه و خانواده شروع میشود. او از بچگی استعداد خدادادی و فوقالعادهای در حل مسائل ریاضی دارد. از آنجاکه خانوادهای فقیر دارد پدرش او را به منبع درآمدی برای تامین مخارج خانواده نگاه میکند و برنامههای مختلف برای نشان دادن استعداد او برگزار میکند. هنگامی که شگونطلا به سن قانونی میرسد پدرش را به دلیل استفاده از او به عنوان یک منبع درآمد و مادرش را نیز به دلیل سکوت در برابر چنین استعماری گناهکار میخواند و آنها را برای همیشه ترک میکند. سپس خود به لندن میرود و با کمک ریاضیدان اسپانیایی دیگری کشف میشود و دنیا او را میشناسد. اما شگونطلا نیز از دست و پنجه نرم کردن با زندگی بر سر تدام موفقیتش دست برنمیدارد.
بهترین انتخاب بازیگر
شاید به قطعیت بهتوان گفت انتخاب بازیگر برای فیلمهای بر اساس بیوگرافی شخصیتهای خاص، مهمترین انتخاب کارگردان است. ویدیا بالان (شگونطلا) با سابقۀ درخشانی که در بازی شخصیت زنان جسور دارد، یکی از بهترین انتخابها برای ایفای این نقش بوده است. از آنجا که شخصیت خود این بازیگر نیز به اندازه کافی قدرتمند و با اعتمادبهنفس است، قالب اینگونه کاراکترها را بسیار عالی به عرصۀ نمایش میگذارد. سانیا ملهوترا (آنوپاما بنرجی) نیز در نقش دختر شگونطلا به خوبی در نقش خود جای گرفته است و با وجود سابقۀ کمی که در سینما دارد اندازه تاثیرگذاری نقش خود در داستان را میداند و در آن افراط نمیکند. با وجود اینکه تحقیقات بسیاری بر زندگی شگونطلا برای ساخت فیلم صورت گرفته، کمی از جذابیت فیلم در میانه داستان کاسته میشود آن هم به دلیل تغییر رویکرد نسبت به داستان زندگی این شخص خاص است. شاید در ابتدا مخاطب به این ایده برسد که شاهد موفقیتهای جالب و راه پرفراز و نشیب این فرد است اما زندگی خصوصی شگونطلا مسئلۀ اصلی فیلم میشود و هیجان ابتدایی را فدای همدردی بیشتر با او در روابط خانوادگیاش میکند.
موتور پیشبرندۀ داستان
ویژگیهای خاص شخصیت شگونطلا مانند شوخطبعی خاصش در فضای خشک و جدی ریاضیدانها و علاقمندان این رشته، تضاد جذابی ایجاد کرده که به گونهای دیگر در ابعاد دیگر شخصیت او نیز دیده میشود. مانند استقامتش در برابر سنتهای پوسیده مردمش در ۷۰ سال گذشته یا انتخابهای جسورانهاش برای ترک روابط عاطفی و قالبهایی که جامعه از یک زن برای او ساخته بود. اعتماد به نفسی که همراه با نبوغ ریاضیاش با او متولد شده بود. این فیلم برخلاف بسیاری از فیلمهای دیگر در این سبک، از شگونطلا، بُت نمیسازد و با نشان دادن اشتباهاتش در زندگی، او را به مردم و زندگی واقعی نزدیکتر کرده و تاثیرگذاریاش را چندبرابر میکند.
نظرات کاربران
نظرات کاربران