تهران- ایرنا- کسب و کارهای اینترنتی در ماههای اخیر به سرعت رشد کردهاند، به طوری که ارزش معاملات الکترونیکی در نیمه نخست امسال ۲۸۴ درصد افزایش یافته است؛ مدیر پایش تجارت الکترونیکی میگوید: شیوع کرونا، سهولت دسترسی و عدم نیاز به سرمایه اولیه بالا از مهمترین دلایل استقبال از این کسب و کارهاست.
به گزارش روز شنبه مرکز توسعه تجارت الکترونیکی امسال نسبت به زمان مشابه در سال گذشته ارزش معاملات الکترونیکی به حدود ۴ برابر رسیده است، ضریب نفوذ تلفن همراه ۵ درصد، ضریب نفوذ تلفن همراه هوشمند ۲۰ درصد، ضریب نفوذ اینترنت ۹ درصد، تعداد مشترکین اینترنت پهنباند (میلیون نفر) ۱۰ درصد، تعداد گواهی صادر شده امضا الکترونیک (هزار عدد) ۱۲۳ درصد، ارزش اسمی معاملات تجارت الکترونیک (هزار میلیارد تومان)، ارزش حقیقی معاملات تجارت الکترونیک (میلیارد تومان) ۲۱۷ درصد، تعداد تراکنشهای تجارت الکترونیک (میلیارد عدد) ۵۲ درصد، نسبت اسمی تجارت الکترونیکی به تولید ناخالص داخلی ۲۰۵ درصد، تعداد اینماد اعطا شده به واحدهای تجارت الکترونیکی (هزار عدد) ۱۹۶ درصد رشد داشته است. ارزش معاملات الکترونیکی در ۶ ماه نخست امسال نسبت به سال گذشته با رشد ۲۸۴ درصدی به ۶۳۹ هزار میلیارد تومان رسیده است.
متوسط مبلغ هر خرید الکترونیکی در دوره مورد بررسی، ۴۱۷ هزار تومان (با رشد ۱۵۳ درصدی نسبت به ششماهه اول ۹۸) است. تعداد معاملات الکترونیکی ۱.۵ میلیارد عدد (با رشد ۵۲ درصدی نسبت به ششماهه اول ۹۸)، تعداد معاملات الکترونیکی دولتی ۱۵۲ هزار عدد (با رشد ۳۵ درصدی نسبت به ششماهه اول ۹۸) و تعداد وبسایتهای تجارت الکترونیکی ۳۳۳ هزار عدد (با رشد ۱۱ درصدی نسبت به سال ۹۸) رشد داشتهاند.
۲۳ درصد از وبسایتهای تجارت الکترونیکی (با رشد ۱۰ درصدی نسبت به سال ۹۸) دارای اینماد هستند و حدود ۴۶ درصد از صاحبان واحدهای تجارت الکترونیکی در گروه سنی بین ۳۰ تا ۴۰ سال قرار دارند.
«فرانک ابوالمعصوم» مدیر پایش تجارت الکترونیکی در تشریح گزارشهایی که مرکز پایش تجارت الکترونیکی تهیه میکند به خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: واحد پایش تجارت الکترونیکی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی بهطور رسمی از سال ۹۷ سالانه گزارشهای ساختاریافتهای را در حوزه بررسی وضعیت تجارت الکترونیک کشور آماده و منتشر کرده است. هدف از ارائه این گزارشها نشان دادن چشمانداز و تصویر کلی از وضعیت تجارت الکترونیکی کشور برای کلیه ذینفعانی است که در این فضا مشغول فعالیت هستند.
وی تأکید کرد: گزارشهای این مرکز تا سال گذشته در ۳ بخش اصلی زیرساخت، وضعیت عملکرد تجارت الکترونیک و جمعیتشناسی تنظیم میشد اما امسال بخش روششناسی را نیز به گزارش اضافه کردیم. در بخش زیرساخت الکترونیکی به زیرساخت شبکه و ICT بهعنوان نیازمندی اصلی و اساسی برای توسعه تجارت الکترونیک کشور پرداختیم.
ابوالمعصوم افزود: اگر زیرساخت فناوری اطلاعات و شبکه مناسب در کشور وجود نداشته باشد، کاربران دسترسی مناسبی به اینترنت و پهنای باند نداشته باشند و دسترسی افراد به شبکه موبایل و تلفنهای هوشمند امکان پذیر نباشد، نمیتوان در بخش تجارت الکترونیکی انتظار توسعه داشت. این گزارشها در دو قالب سند مفصل ۴۰ صفحهای و گزارش کوتاه اینفوگرافیک برای دسترسی همگانی آماده میشود.
ابوالمعصوم تأکید کرد: موارد اصلی که در زیرساخت مورد بررسی قرار میگیرد، ضریب نفوذ پهنباند، اینترنت و تلفن همراه هوشمند، تعداد کاربران اینترنت، شاخص دسترسی به شبکه در کشور هستند. منابعی که ما برای بررسی این شاخصها استفاده میکنیم گزارشهای وزارت ارتباطات و گزارشهای جهانی است.
در حوزه عملکرد تجارت الکترونیک، مهمترین شاخص گردش مالی تجارت الکترونیک است که مورد محاسبه قرار میگیرد. این گردش شامل خریدهای اینترنتی از طریق درگاه پرداخت بانکی و پرداختهایی است که بهصورت پرداخت در محل، کارت به کارت و واریز بهحساب را شامل میشود.
گردش مالی تجارت الکترونیک در ۶ ماه نخست امسال نسبت به همین زمان در سال گذشته نزدیک به ۴ برابر شده که این نشان میدهد تعداد و حجم مالی گردش مالی تجارت الکترونیک در کشور گردش خوبی بوده است. تعداد تراکنشهای الکترونیکی به ۱.۵ میلیارد رسیده که نسبت به سال گذشته این تعداد با رشد خوبی مواجه شده است.
وی تصریح کرد: امسال در صدور اینماد برای کسب و کارها رشد ۳ برابری را شاهد بودیم. اکثر کسبوکارها در حوزه فروش کالا فعالیت میکنند که این نشان میدهد از فروش کالا بیش از ارائه خدمات مورد استقبال کاربران قرار گرفته است.
در این گزارش، صاحبان کسبوکارها نیز مورد بررسی قرار گرفتهاند، ۱۳ درصد خانمها و ۸۷ درصد آقایان صاحب کسبوکارهای اینترنتی هستند. ۷۵ درصد کل مالکین کسبوکارهای دارای اینماد افراد حقیقی هستند و شرکتها صرفاً ۲۵ درصد از کل مالکین را تشکیل میدهند. این آمار نشان میدهد ورود افراد به کسبوکارهای آنلاین آسان است و بستر مناسبی برای اشتغالزایی شکل گرفته است.
ابوالمعصوم افزود: بررسیهای مرکز پایش نشان میدهد ۸۰ درصد از کسبوکارهای اینترنتی از سرمایه شخصی برای راهاندازی و ادامه فعالیت تجارت الکترونیک خود استفاده کردهاند که نشان میدهد راهاندازی کسبوکار اینترنتی نیاز به سرمایه هنگفتی ندارد و ورود به آن غیرممکن نیست.
مدیر پایش تجارت الکترونیکی با تأکید بر اینکه شیوع کرونا توانسته مردم را به سمت خرید اینترنتی سوق دهد، افزود: علاوه بر شرایط ویژه کرونا، ماهیت تجارت الکترونیکی که این امکان را در اختیار افراد قرار میدهد تا بدون محدودیت مکانی و زمانی، بدون تردد، بدون صرف زمان، بتوانند کالا و خدمات مورد نظر خود را تأمین کنند.
به همین دلیل برای تسهیل حال شهروندان و فروشندگان زمان صدور اینماد از ۵ روز به ۳ روز کاهش یافته است. البته گاهی اوقات اینماد، در کمتر از یک روز و ظرف مدت چند ساعت صادر میشود.
مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، با همکاری اصناف در سال گذشته و ابتدای امسال به راهاندازی جشنواره فروش اینترنتی پرداخت و سعی شد اصناف سنتی به کسبوکارهای آنلاین متصل شوند تا از امکاناتی که آنها ارائه میدهند استفاده کنند و آرامآرام این مهارت را پیدا کنند که به شکل دائمی وارد این حوزه شوند. این کار نیز با استقبال خیلی خوبی رو به رو شد.
نظرات کاربران
نظرات کاربران