سینما، مانند همۀ هنرهای پیش از خود، علاوه بر نمایش زندگی واقعی انسانها، همواره برای به تصویرکشیدن آرزوهای بشر نیز تلاش کرده و پیشرفتهای تکنولوژی این صنعت، اغلب برای غلبه بر محدودیتهایش در نمایش این رویاها رخ داده است. در سالهای اخیر، ژانر علمی-تخیلی که از اولین ژانرهای هنر هفتم محسوب میشود، محبوب ترین ژانر سینمایی است. نگاه به فهرست پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینما و حضور فیلم شش فیلم علمی-تخیلی معاصر در ده فیلم اول این لیست، به خوبی نشانگر این واقعیت است. در ادامه با پنج فیلم برتر علمی- تخیلی که در سال ۲۰۲۰ به نمایش درآمدهاند، بیشتر آشنا میشویم.
- بیل و تد؛ چهرههای موسیقی (Bill and Ted Face the Music)
جدیدترین نسخه از سری فیلمهای محبوب بیل و تد با بازی کیانو ریوز و الکس وینتر امسال به نمایش درآمد و توانست با رضایت ۸۲ درصد منتقدان راتن تومیتوز نشان دهد که فیلمی سرحال است.در بیل و تد چهرههای موسیقی، ماجرای ساخت برترین موسیقی تمام تاریخ برای نجات جهان، اینبار بیل و تد که دچار بحران مالی میانسالی شدهاند را مجبور به سفرهای متعدد در زمان میکند. سفرهایی که عواطف مخاطبان جدی سینما را با خاطرهبازی قلقلک میدهد. این کمدی موزیکال میتواند با زمینۀ علمی- تخیلی سفر در زمان، لحظات فرحبخشی بیافریند. قطعا مخاطبانی که دو نسخۀ قبلی این مجموعه را تماشا کردهاند، حس و حال متفاوتتری با دیدن آن خواهند داشت. دین پاریزو در مقام کارگردان که فیلم کمدی شوخی با دیک و جِین را سال ۲۰۰۵ ساخته و این روزها یکی از پربینندهترین فیلمهای نتفلیکس است، در آخرین قسمت از سه گانۀ بیل و تد، جهانی سرشار از احساسات نوستالژیک میآفریند و با دیدنش میتوان تجربهای تکرارنشدنی داشت.
- مرد نامرئی (The Invisible Man)
رویاهای بشر، تا زمان محققشدن تکرار میشوند. آرزوی نامرئیشدن، در تاریخ سینما از قدیمیترین مایههای رویامحور به حساب میآید. از فیلم مرد نامرئی جیمز ویل در ۱۹۳۳ تا مرد نامرئی لی ونل در ۲۰۲۰، قریب به ۹۰ سال میگذرد و در تمام این سالها با سوژۀ نامرئیشدن در سینما روبهرو بودهایم. لی ونل در یک بازسازی موفق و اقتباسی استاندارد، داستان جدال زن و شوهری را تصویر میکند که به جنایت ختم میشود. در این درگیری، حضور یک انسان نامرئی و تشخیص هویت اوست که در کنار مشکلات زن، مخاطب را تا انتها با خود همراه میکند. تأکید بر آزار و اذیت زنان در روابط نادرست، موجب دریافت نقدهای مثبتی برای این فیلم شده است و از بازی خوب الیزابت باس هم نمیتوان گذشت. رضایت ۹۱ درصد منقدان راتن تومیتوز در کنار رای مثبت ۸۸ درصد مخاطبان این سایت، میتواند انگیزۀ خوبی برای دیدن این فیلم باشد.
- وسعت شب (The Vast Of Night)
به عقیدۀ بسیاری از کارشناسان و منتقدان سینما، وسعت شب ساختۀ اندرو پترسون، کارگردان ۳۸ سالۀ آمریکایی، یکی از بهترین فیلمهای علمی- تخیلی سالهای اخیر است. این فیلم با دستمایۀ قراردادن یکی از بزرگترین مسائل رمزآلود صد سال اخیر و حتی پیش از آن، یعنی وجود آدم فضاییها، ما را به دهۀ ۵۰ میلادی میبرد. پخششدن صداهای عجیب و غریب از امواج رادیویی، آغاز داستان عجیب یک شب طولانی در نیومکزیکو است. به این داستان جذاب، رضایت ۹۲ درصد منتقدان راتن تومیتوز را هم اضافه کنیم تا با علاقۀ بیشتری به سراغ وسعت شب برویم. پتسرون که در اولین فیلم سینمایی خود با بودجهای ناچیز شروع کرده، حسابی گرد و خاک به راه انداخته است و از دیدگاه بسیاری کارشناسان، به قدر بزرگی هر بشقاب پرندهای، شگفتانگیز است.
- ویواریوم (Vivarium)
در کنار نگاه سرگرمکنندهمحور بودن سینما و خصوصا ژانر علمی-تخیلی، هستند فیلمسازانی که از قابلیتهای این ژانر، برای پرداختن به ایدههای فلسفی، سیاسی و یا اجتماعی خود بهره میگیرند و پا را از سرگرمی فراتر میگذارند. هر چند فیلمهایی از این دست، در بسیاری از اوقات متهم به نمادپردازی و یا مفهومزدگی میشوند، اما همچنان مورد توجه منتقدان زیادی هستند و قطعا ویواریوم را میتوان در زمرۀ آنها دانست. یک زن و شوهر برای دیدن خانهای در یک محله نوساز، وارد آن میشوند اما دیگر توانایی خروج از آن را ندارند. آنها مجبورند از کودکی که فرزند خودشان نیست، نگهداری کنند و با جلو رفتن داستان، ابعاد پیچیدهتری هم برای این زوج و مخاطب روشن میشود. نگاه نمادپردازندۀ لورکان فینگان به عنوان سازنده و نویسنده، اگرچه توانسته ۷۲ درصد منتقدان راتن تومیتوز را راضی کند، اما فقط ۳۹ درصد مخاطبان این سایت، فیلم را میپسندند. توجه به این نکته، نشان میدهد ایدهمحوری، خیلی به مذاق مخاطبان سینما خوش نمیآید و آنها به دنبال سرگرمیاند. شما میتوانید با دیدن ویواریوم بفهمید در کدام دسته قرار دارید.
- یک خیارشور آمریکایی (An American Pickle)
ایدۀ فریزکردن انسانها و زنده شدنشان پس از سالهای طولانی، به طور متناوب در سالهای اخیر تکرار شده است اما اگر به جای یخزدن، آنها را در دبههای خیارشور بیاندازیم تا چندین سال بعد زنده شوند، داستانی تخیلی و کمدی خواهیم داشت. یک خیارشور آمریکایی روایتگر اتفاقی اینچنینی است. هرشل گرین که در کارخانۀ خیارشورسازی کار میکند، به داخل یکی از بشکهها میافتد و صد سال بعد، صحیح و سالم پیدا میشود. مشکلات او در دنیای جدید و روبهرو شدن با نوادهاش که برنامهنویس است، به این داستان کمدی، شاخ و برگ میدهد. یک خیارشور آمریکایی، اولین فیلم براندون تراست است که قبلا فیلمبردار بوده و حالا در نخستین قدم، رضایت ۷۴ درصد منتقدان راتن تومیتوز را دارد. اما این ست روگن است که زحمت اصلی فیلم را به عنوان بازیگر به دوش میکشد و بازی فوق العادۀ اوست که ارزش یکبار دیدهشدن را به این فیلم کمدی میبخشد.
نظرات کاربران
نظرات کاربران