انیمیشنهای بلند عامهپسند معمولا مانند یک بازی هیجانانگیز، میتوانند همه رده سنی از مخاطبان را برای دو ساعت سرگرم کنند. انیمیشن روح به تهیهکنندگی شرکت پیکسار و والتدیزنی، با دارا بودن چنین خصیصهای بر روان تماشاگر نیز اثر میگذارد. از طرفی دیگر به مثابه یک کتاب یا اثر هنری فاخر، دیدگاه بینندۀ باهوش را به خود و دنیای اطرافش تغییر میدهد. امتیاز ۸.۲ در سایت آیامدیبی نشانهٔ خشنودی و رضایتمندی مخاطب از نتیجه همکاری این دو شرکت بزرگ است.
داستان یک معلم موسیقی
انیمیشن روح داستان جو گاردنر، معلم موسیقی دبیرستانی است که آرزوی نوازندگی پیانو در اجراهای معتبر سبک موسیقی جاز و همکاری با موزیسینهای معروف دیگر را دارد. روزی یکی از دوستانش از او میخواهد که جایگزین نوازنده پیانو گروهشان شود. همان روز جو در حال صحبت کردن با تلفن، در یک گودال میافتد و به کما میرود. سپس روح جو در دنیای پسین به دنبال راهی برای بازگشت به زمین میشود و در این راه یک روح که هنوز متولد نشده است او را یاری میکند.
با دیدن اولین نما از انیمیشن روح، مسخ کیفیت تکنیک آن شده و به سختی میتوانید آن را به عنوان یک انیمیشن و دنیای کاملا خیالی بپذیرید، چون که از مدلسازی گرفته تا بافت صورت شخصیتها و انیمیت و حرکتدهی ظریفشان، همه و همه در عالیترین سطح خود در مقابل چشمانتان میدرخشند. در کمتر از ده دقیقه، همانند بسیاری از انیمیشنهای اخیر متوجه میشوید که مخاطب این اثر بیشتر بزرگسالان هستند تا کودکان و جنس دغدغههای شخصیتها عمیقتر از فهم و تجربه کودکان است که با زبان فانتزی بیان میشود. به راستی که لازمۀ بحث دربارۀ بزرگترین ترسهای بنیادی بشر، زبانی نرم و شیرین با تصاویری شاد و رنگارنگ است.
بارقههای فلسفی
خلق دنیای پیش از تولد و بازی با مفاهیم فلسفی و سوالهای همیشگی انسان درباره وجودش، با طیف رنگی ملایمی از آبی تا صورتی، فضا و نماهای چشمنواز و در عین حال انتزاعی به وجود آورده است. نقد سوگیری ارزشهای مورد تایید جامعه کنونی برای نابودی فردیت هر انسان و جدا شدن زندگیاش از اصالت، تم اصلی انیمیشن روح است. ارزش کار مورد علاقۀ هر فرد، فارغ از جایگاه آن شغل در جامعۀ امروز و سوددهی مالیاش، از سری تلنگرهای سازندگان این اثر به انسان امروزی است.
بار اصلی جذابیت این اثر، جرئتش در پرداخت به مهمترین مسئله و درگیری انسان امروزی یعنی هویت زندگی و معنای اصیل آن است که مهمترین دلیل آن را سرعت بالای سبک زندگی دنیای امروز و رقابتهای ناعادلانه در دیدهشدن و جلب توجه در کمترین زمان ممکن میداند به گونهای که انسان تمام ارزش زندگیاش را در هویتی میبیند که مورد پسند جامعهاش باشد. از آنجا که علم روانشناسی ، عرفان بودایی و بسیاری از مکاتب فلسفی، ذهن را ابزاری قدرتمند و در صورت کنترل نکردنش، خطرناک میدانند، در اینجا نیز گربه تبدیل به نماد ذهن و تمام قابلیتهای خوب و بد آن برای انسان میشود. ذهنی که خود از بایدها و نبایدهای جامعه ساخته شده است. از بهترین سکانسها میتوان به صحنه سردرگمی روح شماره ۲۲ اشاره کرد که در نهایت زیبایی، کودک درون و سلطۀ والد درون بر او را به نمایش میگذرد. در کل انیمیشن روح با معتقدان به فلسفه وجود همنظر میشود و زندگی را باارزشترین گنجینه انسان تعریف میکند.
نظرات کاربران
نظرات کاربران