درمحبوبیت فرهنگ دیدن سریالهای اینترنتی یکی دو سال اخیر، رقابت برای دیده شدن به اوج خود رسیده است. سریال جنایت در دهلی که به تازگی برندۀ جایزه بهترین سریال درام در جشنوارۀ بینالمللی امی شده ، برتری خود نسبت به رقیبانش را اثبات کرده است. سریال جنایت در دهلی به عنوان یک مینی سریال هفت قسمتی، در ۲۲ مارچ ۲۰۱۹ با تهیهکنندگی شرکت نتفلیکس در شبکه خانگی پخش شد.معمولا آثاری که بر اساس حقیقت ساخته میشوند، حساسیتهای بالایی را برمیانگیزانند و رعایت نکات ظریف در به درستی بیانکردن داستان، هنر کارگردان و تیم ساخت را میرساند. امتیاز ۸.۵ در Imdb و ۹۳ در rotten tomatoes میزان رضایت هم مخاطبان هم منتقدان را در بهکار بردن این ظرافتها نشان میدهد.
خلاصه داستان
داستان سریال به ماجرای قتل جیوتی سینگ (دیپیکا در سریال) در سال ۲۰۱۲ و چگونگی دستگیری مجرمان در زمان بسیار محدود توسط تیم تحقیقاتی ویژه پلیس دهلی، میپردازد. در واقع یکی از شبهای زمستان ۲۰۱۲ دیپیکا و نامزدش آکاش در راه بازگشت از سینما سوار اتوبوس میشوند و تنها پس از چند دقیقه ۶ مسافر مرد به همراه راننده که همگی از رفقای یکدیگر هستند آن دو را مورد ضرب و شتم قرار میدهند و به وحشیانهترین حالت ممکن به دیپیکا تجاوز کرده، سپس هر دو را از اتوبوس در حال حرکت به بیرون پرتاب میکنند. این موضوع که باعث رنجش افکار عمومی شده هزاران معترض را به خیابان میکشاند. ورتیکا چاتورودی (شفالی شاه) سربازرس پلیس جنوب دهلی شخصا به پرونده ورود میکند و با تشکیل تیم ویژهای به تحقیق و پیگیری تا حصول نتیجه و دستگیری مجرمان میپردازد.
ریچی مهتا کارگردانی است که کارنامه کوتاه و درخشانی در سینمای هند دارد که تا قبل از سریال جنایت در دهلی شهرت خاصی در میان مخاطبان هندی نداشت، اما به یکباره با موفقیت این سریال قرارداد فصل دوم نیز با او بسته شد. سابقۀ کارکردن مهتا در یک دفتر روزنامه به خوبی علت انتخاب این داستان و لحن صریح و شفاف به دور از اغراقگوییهای احساسیاش را روشن میکند. اگر این زبان تند و بیپرده در نشان دادن اعمال وقیح انسانها در برابر یکدیگر را تم اصلی سریال فرض بگیریم، انتخاب بازیگران و بازی آنها به علاوه تمامی مسائل فنی نیز تحت شعاع این مسئله، در جای مناسب خود قرار گرفتهاند. واقعنمایی به اندازه و پذیرفتنی که از رنگ و نورپردازی نماها تا لحن و لهجه بازیگران و لوکیشنها و همچنین ریتم تند نماها دیده میشود، تحسین همه جانبه تماشاگر را در بازگویی این جنایت در بر میگیرد.
گرچه سریال جنایت در دهلی با بیان مستقیم و کوبندهاش مانند روزنامهای مصور یک داستان مهیج و دردناک را بازگو میکند اما در پرداختن تاثیر این اتفاق در زندگی شخصیتهای فرعی داستان و به طبع آن همۀ مردم کشور، کوتاهی نمیکند. سازندگان این سریال، همزمان با تایید در ارزشگذاری اخلاقیات و به نقد کشیدن جامعه برای غفلت در رعایت آن، خود را بیطرف نسبت به وضع موجود نشان میدهند و تنها دولت هند را مقصر نمیدانند. در کل، تماشای این ۷ قسمت سریال، سوالاتی خوبی در ذهن مخاطب برای به چالش کشیدن و فکر درباره مسئولیت خود در جامعه کنونیاش، ایجاد میکند.
بسیار عالی و شیوا نوشتی