یکی از مشکلاتی که قانون با آن مواجه است و هر ساله پروندههای قضایی بسیار زیادی با این موضوع به مراجع قضایی وارد میشود بحث ارث است که بررسی آنها سالها طول کشیده و در نهایت موجب اطاله دادرسی میشود. در مورد ارث باورهای غلطی حقوقی بسیاری وجود دارد و همین باورها بر مشکلات به وجود آمده بیشتر دامن میزند.
محروم کردن از ارث؟
«اگه این کارو کنی از ارث محرومت میکنم» این جملهای دلهرهآور است که در صورت بروز اختلاف میان والدین و فرزندان گفته میشود. البته که شنیدن این جمله زمانی مانع انجام کاری خواهد شد و دلهرهآور خواهد بود که والدین گرامی داراییهای زیادی داشته باشند. اما آیا واقعا والدین میتوانند از نظر قانونی فرزندان خود را از ارث محروم کنند و یا این جمله صرفا یک جمله تهدید آمیز است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که این جمله به هیچ عنوان ارزش قانونی ندارد و والدین نمیتواند فرزند خود را از ارث محروم کند. تنها عمل قانونی که میتوانند انجام دهند انتقال دادن اموال به شخص دیگر در زمان حیات است. همچنین افراد در مورد وصیت بر اموال نیز نمیتوانند بیش از یک سوم آنها را وصیت کندن.
بعد از فوت والدین، خانواده درجه یک میتوانند ارث به جا مانده را از فرزندان بگیرند؟
این موضوع در قانون جایگاهی ندارد و بعد از فوت، ارث در ابتدا به افرادی که با متوفی نزدیکی نسبی (مانند فرزند) یا نزدیکی سببی (مانند زوج یا زوجه) دارند، تعلق میگیرد. وارثین در طبقات مختلف ارث قرار میگیرند که فرزندان و همسر در طبقه اول هستند و در صورت وجود آنها به دیگر طبقات از جمله برادر و خواهر و خاله و عمو، ارث نخواهد رسید.
ارثیه از طرف مادر بین دختر و پسر یکسان است؟
ارثیهای که از طرف مادر برای فرزندان باقی میماند هیچ تفاوتی با قانون که بر ارثیه پدر حاکم است، ندارد. با توجه به ماده ۹۰۷ قانون مدنی در مورد ارث بردن فرزندان از مادر، اگر مادری فوت کند و ابوین او (پدر و مادر) نیز فوت کرده باشند و یک یا چند فرزند داشته باشد، چنانچه فقط یک فرزند داشته باشد چه پسر باشد چه دختر باشد تمام ترکه مادر به او میرسد. اما اگر اولاد متعددی داشته باشد که همه پسر باشد یا همه دختر ترکه مادر مساوی بین آنها تقسیم میشود. اما اگر اولاد متعددی داشته باشد و بعضی از آنها پسر و بعضی از آنها دختر باشند پسر دو برابر دختر ارث میبرد.
بدهیها و چک و سفتههای والدین فوت شده را باید فرزند پرداخت کند؟
اگر پدر شما بدهی داشته باشد و ناگهان فوت کند و با فوت پدر طلبکاران برای گرفتن طلب خود روی سر شما آوار شوند و از طرفی پدر هم مالی برای شما به ارث باقی نگذاشته باشد، باید بدانید که شما هیچ تعهدی در قبال پرداخت بدهی پدر خود نخواهید داشت. بنابر قانون اگر داراییهای فرد بیش از بدهیهایش باشد که مشکلی نیست و بعد از پرداخت بدهیهایش، باقی اموال بین ورثه تقسیم میشود. اما اگر مالی به ارث نگذاشته باشد فرزندان مسئول پرداخت بدهیهای والدین خود نیستند. بر اساس ماده ۲۲۶ قانون امور حسبی، «ورثه ملزم نیستند غیر از ترکه چیزی به بستانکاران بدهند و اگر ترکه برای ادای تمام دیون کافی نباشد، ترکه مابین تمام بستانکاران بهنسبت طلب آنها تقسیم میشود.» اما اگر ورثه ترکه را قبول کرده باشند، این مسئولیت را دارند تا بدهیهای متوفی را بین بستانکاران تقسیم کنند.
اگر در عقد موقت بچهای به وجود بیاید از پدر ارث نمی برد؟
ممکن است مردی زنی را صیغه و یا عقد موقت کند. مرد باید بداند که اگر در طول مدت عقد موقت فرزندی به وجود آید این فرزند از نظر حقوقی هیچگونه تفاوتی با فرزند حاصل از ازدواج دائم ندارد و باید حقوق او پرداخت شود. همان طور که نفقه و مراقبت از فرزند حاصل از ازدواج دائم بر عهدهء پدر است ، پدر باید از کودک خود که حاصل از ازدواج موقت است مراقبت کرده و نفقهء او را پرداخت کند. همچنین مطابق ماده ۱۱۵۸ قانون مدنی «طفل متولد در زمان زوجیت ملحق به شوهر است، مشروط بر اینکه از تاریخ نزدیکی تا زمان تولد کمتر از شش ماه و بیشتر از ده ماه نگذشته باشد.» همچنین این طفل از پدر و مادر خود ارث خواهد برد. در نهایت باید بدانیم که مطابق قانون تنها به کودکانی که حاصل رابطه نامشروع باشند ارث تعلق نمیگیرد وگرنه فرزندان حاصل از عقد موقت دارای تمامی حقوق فرزندان حاصل از عقد دائم هستند.
نظرات کاربران
نظرات کاربران