بعدازظهر است و برای تفریح همراه خانوادهتان قصد رفتن به پارک را دارید. ظرفیت پارکینگ پر است و در خیابان مقابل ورودی پارک جایی برای پارک خودرو نیست و مجبور میشوید به خیابانهای اطراف بروید. جا پارک پیدا میکنید و همینکه قصد پارک کردن دارید، خودرویی پشت سر مدام بوق میزند و چراغ میدهد. این یعنی که آن خودرو هم قصد دارد در جا پارکی که شما پیدا کردهاید پارک کند و ادعا میکند که جا را زودتر از شما پیدا کرده است. میدانید که اگر این جای پارک را از دست دهید جای دیگری پیدا نخواهید کرد و باید بیخیال پارک رفتن شوید. از ماشین پیاده میشوید که به خودروی پشت سرتان بگویید که جا پارک برای شماست و همینکه به سمت آن میروید راننده که به شدت عصبانی است فحشی به سمت شما حواله میکند و از ماشین پیاده میشود و شروع به درگیری میکند. به همین راحتی روزتان سر جا پارک خراب میشود.
راننده ماشین که از خر شیطان پایین نمیآید و شمایی که با وجود فحشهای رکیک بی احترامی به او نکردید تصمیم میگیرید برای پایان دادن غائله به پلیس زنگ بزنید. با حضور پلیس و شاهدانی که دارید مقام قضایی به شما اعلام میکند که به دلیل فحاشی حق شکایت از طرف مقابلتان را دارید. شما متعجب میشوید و به این فکر میکنید که اتفاقا خوب است حقتان را از طرف مقابل بگیرید تا به او یاد دهید که نمیتواند هر زمان و به هر شخصی که دلش میخواهد ناسزا بگوید. پس با پلیس و فرد متخلف راهی کلانتری میشوید. همانطور که دیدید به دلیل تعدد قوانین در نظام قانونی کشورمان، ما در هیچ موردی با کمبود قوانین روبرو نیستیم. بنابراین پیگیری چنین مواردی در قانون کار سختی نیست و اتفاقا هم قانون مخصوص به خودش را دارد. به همین دلیل قاضی راحتتر میتواند به قانون استناد و حکم صادر کند. حالا با هم مراحل و قوانین مربوط به پیگیری قانونی فحاشی را خواهیم خواند.
فحاشی چیست و چه مجازاتی دارد؟
در دورهای زندگی میکنیم که آستانه تحمل افراد تا حد بسیار زیادی پایین آمده است. دیگر کمتر کسی با لبخند از کنار شما میگذرد. روزی نیست که از پنجره محل کار یا خانهمان شاهد درگیری و فحاشی بین مردم و بعد پیدا شدن سر و کله پلیس نباشیم. حالا در زمانهای که درگیری فیزیکی و لفظی انقدر زیاد شده است و تعداد ورودیهای پروندههای نزاع به مراکز قضایی بیشاز اندازه است لازم است توضیحی درباره جرم فحاشی و توهین بدهیم. قانونگذار در فصل پانردهم قانون مجازات اسلامی از هتک حرمت اشخاص سختن گفته است. مطابق ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی «توهین و بی احترامی و استفاده از کلمات رکیک و زشت ۷۴ ضربه شلاق؛ یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی دارد.» اما در صورتی که شاکی شکایت خود را پس بگیرد پرونده متوقف می شود. توجه کنید افرادی که برای بار اول بدون سابقه کیفری به جرم فحاشی و یا هتک حرمت محکوم میشوند میتوانند مورد تخفیف از سوی دادگاه قرار گیرند اما اگر فرد دارای سابقه کیفری باشد به حداکثر مجازات محاکمه خواهد شد. همینطور در ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی مجازات افرادی که به کارکنان اداری و… توهین میکنند را مشخص کرده است. بر اساس این ماده قانونی «هر کس با توجه به سمت، یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیسجمهوری یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانهها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداریها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید به سه تا شش ماه حبس و یا تا (۷۴) ضربه شلاق و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم میشود.»
قذف چیست؟
گاهی در نزاعهای لفظی افراد از الفاظ رکیک نسبت به یکدیگر استفاده میکنند. اگر افراد از الفاظ مربوط به زنا و لواط استفاده کنند باید بتوانند آن را به اثبات برسانند و اگر نتوانند این کار را انجام دهند فردی که به او توهین شده است میتواند پیگیری حقوقی انجام دهد. بنابراین مطابق ماده ۲۴۵ قانون مجازات اسلامی نسبت دادن لواط و یا زنا به دیگری را قذف میگویند و مطابق ماده ۲۵۰ قانون مجازات اسلامی مجازات آن ۸۰ ضربه شلاق است.
فحاشی در فضای مجازی
اگر سری به صفحه سلبریتیها در فضای مجازی بزنید در قسمت نظرات با انبوهی از کلمات رکیک روبرو خواهید شد. هر چند که اثبات جرایم در فضای مجازی کار راحتی نیست اما اگر سلبریتی کفش آهنین به پا کند و قصد پیگیری توهینی که به او شده است را داشته باشد در نهایت به نتیجه خواهد رسید. با توجه به ماده ۱۶ قانون جرایم رایانهای، میتوان جرم توهین در فضای مجازی را مجازات کرد. ماده ۱۶ قانون جرایم رایانهای مقرر کرده است: «هر کس به وسیله سامانههای رایانهای یا مخابراتی، فیلم یا صوت یا تصویر دیگری را تغییر دهد یا تحریف کند و آن را منتشر یا با علم به تغییر یا تحریف منتشر کند، به نحوی که عرفا موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از ۹۱ روز تا ۲ سال یا جزای نقدی از ۵ میلیون ریال تا ۴۰ میلیون ریال یا هر ۲ مجازات محکوم خواهد شد.» علاوه بر این ماده قانونی میتوان به ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی که در بالا به آن اشاره شد استناد و فرد خاطی را محکوم کرد.
فحاشی همراه با تهدید چه جرمی دارد؟
ممکن است در درگیری لفظی فردی شما را تهدید به قتل و یا افشای اطلاعات خصوصیتان کند. در اینصورت علاوه بر جرم فحاشی جرم تهدید هم به جرایم او اضافه خواهد شد. قانونگذار مطابق ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی میتواند فرد خاطی را از حبس دو ماه تا دو سال و ۷۴ ضربه شلاق محکوم کند.
اثبات جرم توهین و فحاشی
همیشه یادتان باشد که برای انجام کارهای قانونی داشتن شاهد حلال مشکلات شما خواهد بود. درباره جرم فحاشی و توهین هم این موضوع کاملا صادق است. شما اگر در زمان وقوع جرم شاهد داشته باشید بعدا میتوانید برای اثبات جرم صورت گرفته از آن استفاده کنید. هر وقت قصد پیگیری و تحت تعقیب قرار دادن کسی را که به شما توهین کرده است را داشتید لازم است به دادسرای محل وقوع جرم بروید و به کمک شهود جرم صورت گرفته در مورد خودتان را ثابت کنید تا بتوانید فرد خاطی را محکوم کنید.
نظرات کاربران
نظرات کاربران