واکسنها معمولا قبل از رسیدن به کلینیکها به سالها تحقیق و آزمایش نیاز دارند، اما دانشمندان در حال رقابت برای تولید واکسن ویروس کرونا تا سال جدید میلادی هستند. اکنون محققان ۵۲ آزمایش واکسن را در آزمایشات بالینی روی انسان انجام میدهند و حداقل ۸۷ واکسن پیشبالینی در حیوانات تحت تحقیقات فعال هستند.
کار در آغاز سال میلادی ۲۰۲۰ روی ویروس سارس کووید ۱۹ آغاز شد. اولین آزمایشات ایمنی واکسن در انسان در ماه مارس آغاز شد و اکنون به مراحل نهایی آزمایش رسیده است. برخی از این آزمایشها با شکست روبرو میشوند و برخی دیگر ممکن است بدون نتیجه مشخص به پایان برسد. چندین واکسن اما ممکن است در تحریک سیستم ایمنی بدن برای تولید آنتیبادی مؤثر علیه ویروس موفق شوند.
به نظر میرسد کدام واکسن موفق شود؟
BioNteck/ Pfizier اولین شرکت دارویی است که دادههای آخرین مراحل آزمایش خود را به اشتراک گذاشته است که به عنوان آزمایش فاز سوم شناخته میشود. فاز سوم تأیید یک واکسن، به این معنا است که واکسن به هزاران انسان داده میشود تا ایمنی آن، از جمله عوارض جانبی و اثربخشی آن، تأیید شود. این آزمایشات شامل گروه کنترل است که به آنها دارونما داده میشود. این مرحله از تولید واکسن کرونا بسیار حیاتی است، زیرا بسیاری از واکسنهای آزمایشی در این مرحله از رده خارج میشوند.
در این زمینه بیشتر بخوانید:
نشانههای کرونا چیست؟
چگونه محل کارمان را در دوران کرونا ضدعفونی کنیم؟
شرکت فایزر پیشتر از این روزها نتایج موفقیتآمیز خود را اعلام کرده بود و ترامپ، رییس جمهور سابق آمریکا، به تولید این واکسن و پیروزی در انتخابات دل بسته بود. فایزر اعلام کرده بود که برای اعلام نتایج خود از جانب ترامپ تحت فشار قرار گرفته است. تاکنون حدود ۴۳ هزار نفر این واکسن را تزریق کردهاند و نگرانی در زمینه ایمنی این واکسن تا امروز مطرح نشده است.
نتایج موفقیتآمیز واکسن کووید ۱۹
نتایح آزمایشات واکسن تولیدکنندگان داروی انگلیسی AstraZeneca و دانشمندان دانشگاه آکسفورد طی چند هفته آینده اعلام خواهد شد. در همین حال است که اطلاعات دلگرمکنندهای در مورد واکسن روسی به نام Sputnik V نیز منتشر شده است. محققان روس بر اساس نتایج میاندورهای آزمایش سه فاز، به مرحلهای رسیدند که توسط Pfizer انجام شده است و کارایی ۹۲ درصدی گزارش شده است.
چه زمانی واکسن کرونا در دسترس قرار میگیرد؟
فایزر معتقد است که تا پایان سال جاری میلادی که چیزی به آن باقی نمانده است، میتواند ۵۰ میلیون دوز و تا پایان سال ۲۰۲۱ حدود ۱.۳ میلیارد دوز از این واکسن را تأمین کند. AstraZeneca و آکسفورد توافق کردهاند که ۱۰۰ میلیون دوز از واکسن خود را فقط به انگلیس و احتمالا دومیلیارد از آن را در سطح جهان عرضه کند. البته تمامی این شرایط بستگی به این واقعیت دارد که این شرکتها در تحقیقات خود، بتوانند مؤثر بودن این واکسن را اثبات کنند.
منابع: bbc، nytimes، theguardian
نظرات کاربران
نظرات کاربران