بارداری یک اتفاق مهم در طول زندگی هر زن است. بارداری اگر معمولی و طبیعی باشد و مشکل خاصی به وجود نیاید، اغلب بین ۳۷ تا ۴۲ هفته برآورد میشود و یک زن باردار در طول این زمان حالتهای مختلفی را تجربه میکند و گاه برخی از این حالتها برای او ناشناخته هستند و برخی دیگر نه!
گاه بارداری مشکلاتی را هم برای زن باردار ایجاد میکند که از جمله آنها میتوان به درد قفسه سینه اشاره کرد. اگر خودتان باردار هستید یا در اطرافیان فردی را دارید که باردار است بهتر است بدانید درد قفسه سینه در زنان باردار شایع است و معمولا علامت خطرناکی نیست؛ مگراینکه با علایم دیگری همراه باشد. برای مثال سوزش سر دل و یا سوءهاضمه میتواند دلیل درد در قفسه سینه باشد. هورمون پروژسترون معمولا باعث شل شدن عضلهای در انتهای مری میشود که در نهایت عاملی برای بالا آمدن اسید معده است. اگر پیش از بارداری از سوزش سر دل رنج میبردهاید، حالا با جدیتر شدن مساله باید با پزشک در این خصوص صحبت کنید. علائم سوءهاضمه و سوزش سردل اغلب میتوانند بعد از هفته ۲۷ بارداری بدتر شوند. عامل دیگر رشد جنین است. با بالارفتن ماههای حاملگی جنین رشد میکند و به دیافراگم و دندهها فشار وارد میشود. اگر از آن دسته مادرانی هستید که مدام درمورد جنین و یا اتفاقات حاشیهای دچار استرس و اضطراب هستید همین میتواند عاملی برای بروز درد در قفسه سینه باشد؛ پس بهتر است تا جایی که میتوانید با روشهای مختلف از جمله آموزش شیوه تنفس، انجام حرکات یوگا زیر نظر مربی مجرب و دوری از افراد یا چیزهایی که شما را درگیر استرس میکند درد را در ناحیه قفسه سینه کاهش دهید. دلیل دیگر میتواند تغییرات فیزیولوژی بدنتان در ایام بارداری باشد از جمله بزرگتر شدن سینهها که همین امر میتواند فشار مضاعفی به قفسه سینه شما وارد کند. در واقع تغییر سایز سینهها باعث ایجاد تنش در مفاصل و ماهیچههای قفسه سینه و درد قفسه سینه میشود. نکته دیگر اینکه باید بدانید اگر پیش از بارداری دچار بیماری آسم بودهاید با بارداری این مشکل بروز بیشتری پیدا کرده است. بنابراین درباره این اتفاق باید با پزشکتان صحبت کنید تا در صورت لزوم دستورات مناسب را ارائه دهد.
راههای تسکین درد
با وجود اینها بهتر است راهکارهایی را برای تسکین درد در ناحیه قفسه سینه بدانید. یکی از راهها برای کم شدن درد این است که از رژیم غذایی پرچرب و تند دوری کنید و الکل و کافئین را از رژیم غذایی حذف کنید. همچنین وعدههای غذایی را افزایش داده و در هر وعده سبک و کم غذا بخورید و به یاد داشته باشید که هرگز بلافاصله بعد از غذا دراز نکشید. در ضمن موقع دراز کشیدن به پهلوی سمت چپ خود دراز بکشید تا از فشار مضاعف روی ریه و دنده و قفسه سینه جلوگیری شود. هنگام دراز کشیدن یک بالش کوچک کنار خود داشته باشید و در قسمت بالاتنه خود قرار دهید تا از فشار روی اندامها جلوگیری شود. هنگام نشستن یا ایستادن اطمینان حاصل کنید که حالت شما درست است تا جریان آزادانهای از اکسیژن درون ریههای شما به وجود بیاید و ادامه داشته باشد. اگر اهل سیگار کشیدن هستید بهتر است سریع آن را ترک کنید چون سیگار نه تنها بر شما بلکه بر جنین هم تاثیرات بدی میگذارد. اگر پزشک برایتان ویتامینهای خاصی در طول ایام بارداری تجویز کرده حتما آنها را مصرف کنید و در نهایت همانطور که قبلا هم ذکر شد برای رفع استرس از انجام ورزش به خصوص حرکات تنفسی یوگا زیر نظر مربی کاربلد کمک بگیرید.
هشدارها
مواردی که زنگ خطر بوده و باید در حکم یک هشدار برای شما تلقی شود، مواردی است که میخوانید. اگر درد شب به سراغتان آمد و ادامه پیدا کرد یا درد در طول روز به حدی بود که تحملش برایتان امکانپذیر نبود و یا با تنفس عمیق دچار خسخس سینه و سرفه شدید و بیحسی بازوها، سرگیجه، تنگی نفس، عرق سرد استفراغ مداوم یا اختلال تنفس برایتان ایجاد شد باید به سرعت با پزشک تماس بگیرید. اگر به همراه درد در ناحیه قفسه سینه، تنگی نفس و درد در فک و بازو هم داشتید باز هم هشداری برای شماست. علاوه بر این، شاید فکر کنید ایجاد تورم در ساق پا ربطی به ناراحتی قلبی ندارد؛ اما واقعیت این است که در بارداری باید هر نشانه غیرطبیعی را جدی بگیرید. برای مثال در صورتی که دچار تورم یک یا هر دو پا شدهاید که با درد شدید قفسه سینه یا درد ناگهانی در پاها به ویژه ساق پا همراه شده است، حتما نیازمند پزشک هستید. همچنین درد شدید قسمت میانی قفسه سینه در صورتی که بیش از چند دقیقه طول بکشد و روزی چند بار تکرار شود، میتواند نشاندهنده حمله قلبی باشد.
در پایان اگرچه پیشگیری بهتر از درمان است؛ اما در صورتی که در طول دوران بارداری هر گونه مشکلی برای شما پیش آمد، صرفنظر از شدت درد باید به پزشک مراجعه کنید تا علت درد مشخص شود و این مهم است بدانید که هرگز خودسرانه دارو مصرف نکنید.
نظرات کاربران
نظرات کاربران