کرونا بیماری است که هنوز بعد از ماهها که به جان نوع بشر افتاده دارای علایم و عوارض متعدد است و هر روز وجهه دیگری از خود نشان میدهد. گرچه قصد ما ایجاد استرس بیشتر درباره این بیماری نیست؛ اما واقعیت این است که تنها کسانی که درگیرش شدهاند، میدانند دارای چه تبعات گستردهای است.
مخصوصا کسانی که مجبور شدهاند دوره بیماری را در بیمارستان و با استفاده از دستگاههای تنفسی سپری کنند. گاهی افراد بعد از استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی (اتصال لوله تنفسی) دچار مشکل صدا یا تکلم میشوند. اگر شما هم از آن دسته افراد هستید و صدایتان حالا پس از بهبودی، خشن یا ضعیف شده است توجه به نکات زیر میتواند کمکتان کند.
نخستین نکته اینکه زمانی صحبت کنید که احساس راحتی میکنید. شما باید اجازه دهید صدایتان تدریجا بهبود پیدا کند. اگر هنگام صحبت کردن خسته میشوید در میان گفتههای خود استراحت کنید و به دوستان و آشنایان خود بگویید که در طول مکالمه نیاز به توقف و استراحت دادن به خود دارید و نکته مهم اینکه از صدای خود توقع خیلی زیادی نداشته باشید. برای راحت صحبت کردن زمزمه کردن هم کار درستی نیست؛ چون با این کار به تارهای صوتی شما فشار بیشتری وارد میشود. سعی کنید صدای خود را بالا نبرید و فریاد نکشید. اگر میخواهید توجه کسی را به خود جلب کنید، سعی کنید با یک وسیله تولید صدا کنید یا بر روی میز ضربه بزنید. استراحت کنید. اگر دچار تنگی نفس در حین صحبت کردن میشوید، سعی کنید که دیگر صحبت خود را ادامه ندهید. توقف کنید و خونسردانه بنشینید و بر روی تنفس خود تمرکز کنید. سعی کنید با خود زمزمه کنید تا استفاده از صدایتان را تمرین کرده باشید. در عین حال سعی کنید به خود فشار نیاورید. اگر صحبت کردن برایتان مشکل یا ناراحتکننده است از راههای دیگر برقراری ارتباط مثل نوشتن، پیامک زدن و یا استفاده از حرکات بدن استفاده کنید. نکتهای که شاید در این ارتباط مهم به نظر نرسد نوشیدن آب در طول روز است. در طول روز جرعه جرعه و مکرر آب بنوشید تا به عملکرد بهتر صدایتان کمک کند.
بیشتر بخوانید:
نبرد تن به تن با ویروس نابهکار | ضدعفونی کردن خانه در دوران کرونا
به بیماران کرونایی چه غذاهایی بدهیم؟
مدیریت خوردن، نوشیدن و بلع
در باره غذا خوردن و نوشیدن و کلا موضوع بلع اگر در منزل بستری بودهاید، احتملا به جز کم شدن اشتها با مشکل خاص دیگری روبرو نبودهاید که بخواهید دنبال درمانش باشید. اما مشکل زمانی است که بیماریتان به اندازهای حاد و خطرناک بوده که در بیمارستان بستری شدهاید و کادر درمان مجبور به استفاده از دستگاه کمکی تنفسی برای شما شدهاند. در این صورت حالا که دوره بیماری را سپری کردهاید، متوجه میشوید که کمی در بلعیدن غذاها و نوشیدنیها مشکل دارید. دلیل این مساله این است که عضلاتی که به بلع کمک میکنند، به احتمال زیاد ضعیف شدهاند. در این صورت خوب غذا خوردن و نوشیدن آب میوه و مایعات در جهت تسریع در بهبودی شما دارای اهمیت ویژهای است. بعد از این اتفاق باید توجه خاصی به موضوع بلع داشته باشید تا پریدن غذا به راههای هوایی باعث ایجاد عفونت ریوی در شما نشود. این اتفاق زمانی میافتد که غذا یا نوشیدنی مسیر اشتباهی رفته و در زمان بلع وارد نای بشود. اگر مشکل در بلع را تجربه میکنید این روشها میتوانند کمککننده باشند: موقع خوردن و نوشیدن راست بنشینید. هیچ گاه به صورت دراز کشیده، چیزی نخورید یا ننوشید. حداقل سی دقیقه پس از خوردن در وضعیت صاف بمانید )چه در حالت نشسته، چه ایستاده و یا حتی راه رفتن). غذاها را با غلظتهای مختلف امتحان کنید (رقیق یا غلیظ) تا ببینید بلع کدامیک از بقیه برای شما سادهتر است.
شاید بهتر باشد در ابتدا غذاهای نرم، رقیقتر و آبکیتر مثل انواع سوپ و یا خوراکهای نرم را انتخاب کنید. در عین حال میتوانید غذاهای جامد را به تکههای خیلی کوچک تقسیم کنید و بعد از جویدن کامل قورت بدهید.چون در شرایط نقاهت هستید، بهتر است در زمان خوردن یا نوشیدن تمرکز کنید و غذایتان را در محلی ساکت بخورید. برای غذا خوردن وقت صرف کنید و همانطور که گفته شد لقمههای غذای خود را کوچک درست کنید. مابین لقمههای خود چند جرعه کم آب بنوشید و قبل از قورت دادن خوب بجوید. قبل از خوردن لقمه بعدی و یا نوشیدن جرعهای دیگر مطمئن شوید که دهان خالی شده باشد. اگر نیاز بود دوباره آب دهان خود را قورت بدهید. اگر در زمان خوردن یا نوشیدن سرفه کردید یا احساس خفگی یا تنگی نفس شدید داشتید، کمی صبر کنید تا بهبود یابید. خوردن غذاهای سالم برای بهبود شما بسیار اهمیت دارد، مخصوصا زمانی که ضعیف شدهاید و یا از دستگاه تنفس مصنوعی استفاده میکردهاید. بعد از هر وعده غذا مسواک بزنید. ضمنا حفظ آب بدن کمک میکند که دهان و دندانها سالمتر بمانند.
نظرات کاربران
نظرات کاربران