چند وقتی هست که زندگی ما با ویروس عجیب و ناشناخته کرونا عجین شده و این روزها هر چه میشنویم درباره راههای جلوگیری از ابتلا به این بیماری است. اما خوب واقعیت این است که با وجود رعایت بسیاری از نکات بهداشتی و استفاده از مواد غذایی و ویتامینهای توصیه شده توسط پزشکان، باز هم هر روز بر تعداد مبتلایان به کووید ۱۹ اضافه میشود. با این حساب باید بدانیم اگر در بین اطرافیان و اعضای خانواده فردی درگیر این بیماری شد باید با چه نوع تغذیهای به کمکش برویم. موضوع تغذیه بیماران مبتلا به کرونا زمانی جدیتر میشود که بدانیم هنوز درمان مشخصی برای این بیماری یافت نشده و تنها راه ما برای نجات از آن تغذیه مناسب است تا بتوان بدن را برای مقابله با ویروس تجهیز کرد.
سوپ ویژه
بسیاری از کسانی که به کرونا مبتلا میشوند هم اشتهای خود را از دست میدهند و هم حس بویایی و چشایی را. اما درست کردن یک سوپ مناسب برای آنان میتواند به بهبودیشان کمک کند. میتوان برای درست کردن سوپ از مرغ، انواع کلمها، سیر، پیاز، هویج، زردک، مقداری کدو حلوایی و زنجبیل استفاده کرد که حاوی آنتی اکسیدان هستند. همچنین سبزیجاتی مثل جعفری و شوید را میتوان به این سوپ اضافه کرد و در کنار آن از چاشنی لیموترش استفاده کرد. این نوع سوپ مانند دارو برای بیماران مبتلا عمل میکند و اگر روزانه در کنار غذا این سوپ را هم بخورند، مقاومت سیستم ایمنی بدنش در برابر کرونا بالاتر میرود.
مصرف مایعات
فرد مبتلا به بیماری کرونا چون به احتمال زیاد با تب روبرو خواهد شد؛ مسلما آب زیادی از دست میدهد به همین دلیل راه حل مناسب، تامین مایعات بدن به وسیله آب، آبمیوه های طبیعی، چای کمرنگ و دمنوش آویشن است تا به سرعت بتوان آب از دسترفته بدن را جبران کرد. میتوان از آب میوههای تازه به عنوان میان وعده در دو تا سه نوبت در روز برای تامین ویتامینهای مورد نیاز بیمار به ویژه تامین ویتامین C استفاده کرد.
روغنهای ضروری
فرد بیمار برای مبارزه با بیماری نیازمند تامین کالریهای مورد نیاز بدن است. به همین منظور لازم است از روغنهایی نظیر روغن زیتون و روغن کانولا که حاوی امگا ۳ یا امگا ۹ هستند استفاده کند. این روغنها به دلیل دارا بودن خاصیت ضدالتهابی باید حتما در رژیم غذایی فرد بیمار گنجانده شوند. با این حال مصرف انواع مغزها نظیر پسته، بادام، گردو به صورت میان وعده از سوی کارشناسان تغذیه توصیه شده است.
استفاده از پروبیوتیکها
با تشخیص متخصصان تغذیه، مکملهای پروبیوتیک در افرادی که مبتلا به کرونا میشوند، تجویز میشود. منابع غذایی پروبیوتیکها مثل لبنیات، تره فرنگی، موز و جو هستند، ولی وقتی که فرد با عوامل التهابی مواجه میشود، چون پروبیوتیکها باکتریهای مفید هستند و میتوانند در روند بهبودی بیماران کرونایی کمککننده باشند، مصرفشان توصیه میشود.
مصرف پروتئین کافی
نکته بسیار مهم در درمان بیماران کرونایی، دریافت مناسب پروتئین است که دو منبع حیوانی مثل گوشت و تخم مرغ و لبنیات و منبع گیاهی مثل حبوبات و غلات دارد. بهتر است افراد برای اینکه یک پروتئین کامل را از گیاهان دریافت کنند این غذاها را ترکیب کنند مثل عدسپلو و یا لوبیاپلو وقتی که این مواد را با هم بخورند یک ترکیب پروتئینی کامل را دریافت میکنند. البته مصرف زیاد گوشت قرمز توصیه نمیشود به دلیل اینکه گوشت قرمز به دلیل وجود اسید آراشیدونیک میتواند عوامل التهابی در بدن ایجاد کند.
بیشتر بخوانید:
مصرف ویتامین D
یکی از ویتامینهایی که معمولا مصرف آن به صورت مکمل توصیه میشود ویتامین D است. به دلیل اینکه این ویتامین منبع خوب غذایی ندارد و به سختی میتوان از راه غذا به اندازه کافی این ویتامین را دریافت کرد. بخشی از ویتامین D باید با تابش آفتاب تبدیل به ویتامین D شود و جذب بدن شود، اما متاسفانه به دلیل نوع پوشش و آلودگی هوا ما از این منبع تا حدودی محروم هستیم؛ بنابراین با یک آزمایش ساده میتوان سطح ویتامین D را اندازه گیری کرد و به تجویز مکمل مبادرت کرد.
استفاده از منابع حاوی ویتامینها
منابع حاوی روی عبارتند از: گوشت بدون چربی، مرغ، شیر، محصولات لبنی، تخم مرغ و آجیل، موز، منابع منیزیم عبارتند از:سبزیجات برگ سبز و غلات سبوس دار، منابع ویتامین E عبارتند از: جوانهها و بادام زمینی و روغنها و منابع ویتامین A منابع حیوانی آن مثل جگر و ماهی و تخم مرغ و منابع گیاهی آن مثل هویج، کدو حلوایی و فلفل و اسفناج و سایر گیاهان هستند. اینها منابع غذایی هستند که مشاورین تغذیه توصیه میکنند که به گونهای برنامه غذایی تنظیم شود که مواد مغذی را از غذاها دریافت کنیم و به سراغ مکملها نرویم.
منافع استفاده از انواع کلم
به گفته متخصصان تغذیه مصرف انواع کلمها بسیار مهم است. افراد چه در دوران پیشگیری از ابتلا به کرونا چه در دوران بیماری کرونا و چه در دوران نقاهت از انواع کلمها باید استفاده کنند و بهترین نوع کلم، کلم بروکلی و کلم بنفش رنگ است به شکل ترکیب با برنج مثل کلم پلو، به شکل استفاده در سالاد، به شکل استفاده در سوپ یا بخارپز در کنار سایر سبزیجات می توان آنها را مصرف کرد. کلمها اثرات بسیار خوب آنتیاکسیدانی دارند و یکی از سبزیجاتی هستند که باید در رژیم غذایی فرد مبتلا به کرونا قرار گیرند.
چه نخورند؟
حالا که دانستیم مصرف چه مواد غذایی برای بیماران کرونایی حکم دارو را دارد، بد نیست بدانیم بیماران کرونایی در دوران بیماری چه مواد غذایی را نباید مصرف کنند. خوردن غذاهای فستفودی مثل هات داگ و پیتزا، سرخکردنیها، نوشابههای گازدار، کافیین، قهوه و غذاهای تهیهشده با روغن جامد و حیوانی مناسب بیماران مبتلا به کرونا نیست. شکر یکی از بدترین موادی است که میتوانید مصرف کنید. اگر ویروس ــ چه کوویدـ۱۹ یا آنفلوآنزا و سرماخوردگی در بدن شما نفوذ کرده است، از مصرف خوراکیهایی مانند آبنبات، دونات، بستنی و دیگر منابع حاوی شکر تا زمانی که به طور کامل بهبود نیافتهاید، پرهیز کنید. الکل استرس و تنش بیشتری به بدن وارد میکند و کبد را وادار میکند از منابع خود برای پردازش سموم واردشده به بدن استفاده کند. به همین دلیل است که در زمان ابتلا به بیماری باید به طور کامل از مصرف الکل پرهیز کنید تا استرس وارده به بدن که میتواند روند بهبودی را دشوار کند، کاهش یابد.
نظرات کاربران
نظرات کاربران