بهترین منطقه ایران به انتخاب شاه عباس | راهنمای سفر به عباس‌آباد بهشهر

مدیر سایت 1338 روز پیش
بازدید 191 بدون دیدگاه

بهشهر با موقعیت جغرافیایی خود یکی از متنوع‌ترین نقاط گردشگری کشور است. این ناحیه در استان مازندران واقع شده است و در حومهٔ ‌آن آثار طبیعی و تاریخی زیادی به چشم می‌خورد، مانند:‌ کاخ صفی‌آباد، بنای تاریخی چشمهٔ‌ عمارت،‌ باغ چهل‌ستون، غار ۷۰۰۰ هزار سالهٔ‌ هوتو،‌ آبشار سنگ نو، مناظر زیبای ارتفاعات زیارتکلا و کوه گچ‌چالکه. اما معروف‌ترین جلوهٔ‌ طبیعی و تاریخی بهشهر مجموعهٔ‌ عباس‌آباد است.

بهشهر کجاست؟

بهشهر در شرق استان مازندران واقع شده است و خلیج گرگان و شبه جزیرهٔ ‌«میانکاله» در شمال و جنگل‌های «عباس آباد» و «سنگ‌نو» در جنوب آن است.

تاریخچهٔ بهشهر

منطقهٔ بهشهر توسط شاه عباس اول رونق یافت و او شهری به نام «اشرف البلاد» را به عنوان اقامتگاهش در این ناحیه احداث کرد و هرگاه به مازندران می‌آمد اشرف البلاد را به دیگر نقاط آن ترجیح می‌داد.

بیشتر بخوانید:

یاقوتی سرخ در دل کویر/ راهنمای سفر به روستای انارک

پروانه بال بسته خلیج‌فارس/راهنمای سفر به جزیره ابوموسی

چگونه به پارک جنگلی عباس‌آباد برسیم؟

برای حرکت به سمت ارتفاعات پارک جنگلی و مجموعهٔ‌ تاریخی عباس‌آباد ابتدا باید به ۵ کیلومتری شرق بهشهر برسید. در ابتدای جادهٔ‌ بهشهر به گرگان،‌ یک مسیر ۶ کیلومتری پر پیچ و خم شما را به ارتفاعات پارک جنگلی و مجموعهٔ تاریخی عباس‌آباد راهنمایی می‌کند. در این مسیر شما شاهد درختان کهنسال کاج و سرو هستید که با نظم خاصی در کنار جاده کاشته شده‌اند و نشان از قدمت این منطقه دارند. در این مسیر ترکیبی دلنشین از طبیعت و تاریخ قرار دارد که در سال ۹۷۸ هجری شمسی به دستور شاه عباس اول و با هنرمندی معماران دورهٔ صفوی انجام شده است. بعد از عبور از دریاچه و مشاهدهٔ آثار تاریخی آن به پارک جنگلی عباس‌آباد می‌رسید. مساحت این پارک ۱۳۸ هکتار است و دارای ۲۰ گونهٔ درختی شاخص و انواع درختچه‌های مختلف است. در ابتدای پارک مهمانسرای جهانگردی،‌ قهوه‌خانه، فروشگاه غذاهای سرد و گرم، سرویس بهداشتی و نماز‌خانه و دیگر امکانات تعبیه شده است.

آثار تاریخی عباس آباد

  • دریاچه یا سد تاریخی: وسعت این دریاچه ۱۰ هکتار و عمق آن ۱۰ متر است. هدف از ایجاد این دریاچه یا سد، ‌جمع‌آوری آب‌های زمستانی از اطراف و ذخیرهٔ‌ آن برای اراضی پایین دست است. در بین سد نیز بنایی احداث شده است که ۲۰ متر ارتفاع دارد و طول آن ۷۰ متر است. این سد دارای ۳ دریچهٔ خروجی است و در پشت آن پشت‌بندی تعبیه شده است که برای تخلیهٔ‌ آب مخزن از آن استفاده می‌شده.
  • چهار‌تاقی قوطه‌ور: این چهارتاقی در وسط دریاچه قرار دارد که ارتفاع آن ۱۵ متر است و در فصول مختلف سال به طور متناوب زیر آب فرو می‌رود و نماهای متفاوتی ایجاد می‌کند.
  • باغ مطبق و پلکانی و کاخ اصلی: این باغ در قسمت شمالی دریاچه واقع شده است و حدود ۳۰ متر از سطح آب ارتفاع دارد. این مجموعه با انواع گیاهان جنگلی و خودرو پوشیده شده است. در این باغ برای آبرسانی به درختان از لوله‌های سفالینی استفاده می‌شده که به آن «تنبوشه» می‌گویند. این لوله‌ها آب را از چشمه‌های اطراف جمع‌آوری می‌کرده و آن را وارد حوض مرکزی می‌کرده تا در سرتاسر باغ به حرکت درآید.
  • برج‌های دوگانه: این برج‌ها در نزدیکی دریاچه واقع شده و به گفته برخی از افراد در قدیم برای دیدبانی مورد استفاده بوده، اما برخی از باستان‌شناسان معتقدند این برج‌ها کاربری دیگر غیر از نگهبانی داشته‌است. برج‌های دوگانه ۱۴ متر ارتفاع و ۷/۵ متر قطر دارند.
  • حمام تاریخی: این مجموعه در کنار کاخ اصلی و محوطهٔ سنگ‌فرش باغ قرار دارد. انتقال آب در این حمام از طریق لوله‌های سفالی و از داخل دیوارهای ضخیم و خشتی بوده است و روش آبرسانی آن این بنا را با اهمیت کرده است.
  • آسیاب‌های آبی و کارگاه‌های صنعتی:‌ آسیاب آبی در فاصلهٔ‌ ۱/۵ کیلومتری جنوب باغ قرار دارد و در میان دو رود پر آب احداث شده است. نحوهٔ‌ کارکرد آن به این طریق است که آب را از طریق کانال سرپوشیده به سمت کانال روباز آجری به طول ۱۰۰ متر هدایت می‌کند،‌ سپس با یک شیب مناسب به سمت چرخ آسیاب حرکت کرده و سبب به حرکت درآمدن پره‌‌های چرخ می‌شود.

اینکه مجموعهٔ‌ تاریخی و طبیعی عباس‌آباد بهشهر با شمارهٔ‌ ۷۴۵ در فهرست آثار تاریخی و فرهنگی کشور به ثبت رسیده است و در فهرست سازمان جهانی یونسکو نام آن به چشم می‌خورد. بنابراین باید در حفظ و صیانت از آن مصمم‌تر باشیم.

print

نظرات کاربران

  • لطفا از تایپ کردن فینگلیش خودداری کنید. در غیر این صورت نظر شما بررسی نخواهد شد.
  • هدف شما ارسال تبلیغات یا بک لینک نباشد. در غیر این صورت دیدگاه حذف می شود.
  • دیدگاه شما فقط و فقط در رابطه با این موضوع باشد.
  • به دیگران توهین نکنید.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *