بنفشه آفریقایی بدون شک یکی از بهترین فیلمهایی است که در سال ۹۹ به صورت آنلاین اکران شده است. مونا زندی حقیقی پس از فیلم اولش یعنی عصر جمعه و بعد از ۱۲ سال دست به ساختن فیلم دیگری زده است. بنفشه آفریقایی با بازی فاطمه معتمد آریا، سعید آقاخانی، رضا بابک و ندا جبرئیلی در سیوهفتمین جشنوارهٔ فیلم فجر به نمایش درآمد و توانست در دو بخش بهترین بازیگر نقش اول زن و بهترین موسیقی متن نامزد دریافت سیمرغ بلورین شود.
شکوه، زنی میانسال است که به همراه شوهرش رضا تصمیم میگیرد تا از شوهر سابقش یعنی فریدون نگهداری کند. شکوه فریدون را از خانهٔ سالمندان با رضایت خودش تحویل میگیرد و یکی از بهیادماندنیترین موقعیتهای داستانی سینمای ایران رقم میخورد. حال شکوه و رضا به همراه فریدون، مدتی را باید در زیر یک سقف زندگی کنند. داستان فیلم از آنجایی بیننده را غافلگیر میکند که ما متوجه میشویم فریدون در واقع دوست قدیمی رضا، شوهر کنونی شکوه است. گذشتهای که از خلال رویارویی شکوه و فریدون و پس از سالها بازخوانی میشود، گرههای حلنشدهای را آرام آرام باز میکند.
بنفشه آفریقایی فیلمی است سراسر رنگ، نور، زندگی و مهربانی. شکوه منبعی تمامنشدنی از گذشت و مهربانی را در مقایسه با آدمهای جهان اطرافش به نمایش میگذارد. مادری که سالها از دیدن بچههایش محروم بوده است و تقریباً در متن زندگی هیچ یک از آنان نقشی ندارد، وقتی میبیند که فریدون، شوهر سابقش را بی هیچ مهری در خانهٔ سالمندان گذاشتهاند دست به کاری میزند که مثالش را نمیتوان در جای دیگری دید. بنفشهٔ آفریقایی در ستایش ارزشهای انسانی فراموششدهای است که فراتر از هر سنت و ملتی قرار گرفته است. وقتی فریدون به شکوه میگوید که چرا او را به خانهٔ خودش آورده، میگوید: «من شاید مادر خوبی نبودم براشون، ولی تو که پدر خوبی بودی. درسته احترام منو نگه نمیدارن، اما باید احترام تو که پدرشونی رو نگه دارن».
مونا زندی حقیقی این درام عاشقانه را در قابهایی ثابت و میزانسنهایی حسابشده به تصویر میکشد. باران شمال و شغل رنگرزی شکوه اتمسفر شاعرانهٔ فیلم را بیش از پیش تقویت کرده است. خانهٔ شکوه قدیمی است، اما جایجایش را شور زندگی پر کرده است. گیاهان سبز باغچهٔ شکوه وجهی استعاری به خود گرفتهاند. شاید از همین رو است که نام فیلم بنفشهٔ آفریقایی است. گیاه سبزی که روزگاری مورد علاقهٔ فریدون بوده است. بنفشهٔ آفریقایی در ستایش این حد از مهربانی و خوبی است. شکوه بعد از این همه سال دوری از فریدون، برایش زندگی به ارمغان میآورد. مرگ فریدون پس از آنکه به وسیلهٔ پسرش از خانهٔ شکوه برده میشود، گواه همین موضوع است.
ترکیب بازیگران فیلم علاوه بر کارگردانی حسابشده و موسیقی متن بهیادماندنی پیمان یزدانیان، از بهترین ویژگیهای بنفشهٔ آفریقایی است. بازی معتمدآریا در نقش شکوه بیشک یکی از بهترین بازیهای او در طول دوران بازیگریاش است. سعید آقاخانی در نقش رضا باورپذیر است و تقابلهایش با فریدون با بازی رضا بابک گاهی جنبهٔ طنزآمیز و کنایی فیلم را بیش از پیش نمایان میکند. بنفشهٔ آفریقایی فیلمی است که شما را برای یک ساعت و نیم از دنیای بیرحم امروز جدا میکند و تناقضهای حلنشدنیاش را بی آنکه خستهکننده یا ملالآور باشند، برایتان به تصویر میکشد.
نظرات کاربران
نظرات کاربران