از اواخر دوران قاجار، در پی سفر به فرنگ و وارد کردن اختراعات غربی از جمله دوربین عکاسی و ماشین چاپ، انسان ایرانی با مدرنیتهٔ غربی برخورد میکند. در ابتدای امر، برخورد فرهنگ ایرانی با مفاهیم مدرن را غالباً در دو نگاه متضاد دستهبندی میکنند. یکی آنها که سنّت ایرانی را به کل مخرب و بد میدانند و خواهان مثل غرب شدن در همه چیز و حتی خط نوشتاری هستند و دستهٔ دیگر کسانی هستند که فرهنگ غربی را به کلی بیگانه با ما، مخرب و عامل فساد میدانند. به عبارت دیگر برخورد فرهنگی ما با مفاهیم عصر مدرن محدود میشد به دو دستهٔ سینهچاکان مدرن که جز خوانش ترجمهها شناختی از مسئله نداشتند و نمیتوانستند بین آن مفاهیم با فرهنگ خود ارتباط برقرار کنند پس به کلی سنت داخلی را رد میکردند و در مقابل آنها، سنّتگراهای دوآتشه قرار داشتند که هرگونه برخورد و همسویی با مدرنیته را عبث، بد و خودفروختگی تلقی میکردند.
اما از آن زمان تا امروز فرهنگدوستانی بودهاند که با نگاهی منطقیتر به مسئلهٔ مدرنیته برخورد کردهاند و علاوه بر ترجمهٔ مفاهیم مربوط به عصر مدرن به تبیین، دستهبندی و روشن کردن این مفاهیم پرداختهاند. کتاب محبوس در هزارتو یا مذاب در آسماننوشتهٔ شهریار وقفیپور از این دسته است.
شهریار وقفیپور که میتوان گفت از معدود لَکانشناسان ایران است در این کتاب با تکیه بر آرای ژاک لکان روانکاو فرانسوی و همچنین نگاه فردی خود به بخشی از فلسفه، نظریات و مفاهیم عصر مدرن، انسان مدرن و هنر مدرن پرداخته است. کتاب محبوس در هزارتو یا مذاب در آسمان، دارای سیزده فصل تحت عناوین زیر است:
فصل اول «بازگشت هیولا» که در آن از تفاوت نویسنده و منتقد و علاقهٔ منتقدان به خلق آثار ادبی صحبت میکند و به بحث راجع به سوژه و ابژه میرسد.
فصل دوم «هنر مدرن بهمثابهٔ پایان هنر» که از بازخوانی گفتار هگل، فیلسوف آلمانی تحت عنوان پایان هنر در عصر مدرن آغاز میشود و با نگاهی انتقادی به نظریات سایر فیلسوفان در این باب میپردازد که به صورت خلاصه مرگ اثر هنری در عصر مدرن را مورد بحث قرارا داده است و از ابعاد گوناگون تاریخی، اجتماعی و زیباییشناختی، موضوع را شرح و بسط میدهد.
فصل سوم«هنرمدرن: بیگانگی، هراس، بیخانمانی» که در آن مفهموم بیگانگی را از منظر فروید تحت عنوان امر غریب و عامل تولید احساسات نامأنوس، خوف و هراس بررسی میکند و به بیان آرای مشابه و متضاد در این باب میپردازد.
عنوان فصل چهارم «خشونت امر مقدس، آرمانشهر فاشیسم» است که در آن فهرست خلاصهای از مفاهیم متداول هنر مدرن را معرفی میکند و از نوشتههای ژرژ باتای در باب پیوند میان هنر، امر مقدس و قربانی شروع کرده و نگاه ژرژ باتای را به این مفاهیم نگاهی هایدگری معرفی میکند به شکلی که نظریات باتای را در این باب خوانشی از دازاین هایدگر میداند. سپس به بیان و بررسی آرای سایر اندیشمندان در این باب میپردازد و خود نویسنده نیز خوانش خود را ارائه میدهد.
فصل پنجم با عنوان «هنرمدرن، مالیخولیا، روانشناسی» فصلی کوتاه در باب جهان پس از جنگ و جهانبینی انسانِ پساجنگ، ترسها و اضطراب بشر در این دوران و تاثیر آن بر ادبیات و فلسفه است.
در فصل ششم «فرشتهٔ تاریخ، فرشتهٔ هنر» که از فصلهای پیچیدهٔ کتاب است به مفاهیم گستردهٔ مرگ، سوگواری، بیماری و مالیخولیا در زبان، فرهنگ، آثار فلسفی و هنری در دوران مدرن پرداخته میشود و سیر تاریخی این مفاهیم، تقابلها وشباهتها را در آثار و نطریات مختلف بررسی میکند.
در سر آغاز فصل هفتم «هنر مدرن و ماشین» آمده است: « خرابه و خاطره هر دو زخم هستند، یکی زخمی است بر طبیعت، دیگری زخمی است بر زمان. هر دو به زمانی که رفته است اشاره میکنند، هر دو با فراموشی پیوند دارند: پیوندی منفی. آما آیا خرابه آغازگاه هنر نیست؟» در این فصل هنر به عنوان مرئیکنندهٔ امر نامرئی بررسی میشود و به آرا، نظریات و آثار نقاشان مدرن میپردازد.
در فصل هشتم «سیمپتیوم: وحشت ابژه، ساخته شدن سوژه» به جایگاه سوژه و ابژه در عصر مدرن، از منظر نظریهپردازان، روانکاوان و فیلسوفان مختلف با تأکید بر آرای لکان و هایدگر، پرداخته میشود.
آنچه تا کنون گفته شد خلاصهای جزئی از برخی فصلهای این کتاب برای معرفی به خواننده بود. اما از آنجا که کلیت این کتاب شامل خوانش شهریار وقفیپور از این مفاهیم و آرای این نویسندگان است بررسی و معرفی بیشتر نیاز به حجم زیادی از شواهد دارد. عناوین دیگر فصلهای کتاب شامل «معترضهٔ امر بینابینی»، «قانون: درون بیرون یا بیرونِ درون؟»، «نگاه ابژه»، «نگاه و نقاشی» و «Las meninas و نقاشی بهمثابهٔ بازنمود بازنمایی» است.
مخاطب این کتاب را میتوان گسترهٔ عظیمی از هنرمندان در همهٔ رشتهها، مدرسان هنر و ادبیات، علاقهمندان به نقد و نظریهٔ ادبی، زبانشناسان، علاقهمندان جدی به هنر و سینما، پژهشگران و … دانست.
کتاب محبوس در هزارتو یا مذاب در آسمان در سال ۱۳۹۷ در ۱۵۰ صفحه، توسط نشر نیماژ روانهٔ بازار شده است. علاقهمندان میتوانند این کتاب را از کتابفروشیهای معتبر یا سایتهای فروش کتاب، تهیه کنند.
نظرات کاربران
نظرات کاربران