چین کشوری است که یک پنجم جمعیت جهان را در خود جای داده است و در حال حاضر یکی از مقاصد اصلی ایرانیانی است که به خارج از ایران سفر میکنند. این کشور در کنار زیباییهای طبیعی و آثار باستانیای که دارد برای علاقهمندان به خرید و بازارگردی مقصد بسیار مناسبی است تا ارزانترین خرید همهٔ عمرشان را بکنند، به خصوص اگر در فصل مناسب و موعد حراجیها بروند.
چین یکی از قدیمیترین تمدنهای جهان است و تا پیش از قرن ۱۹ میلادی، یکی از قطبهای پیشرفتهٔ اقتصادی و اجتماعی جهان بود؛ اما به دلیل تغییر حکومت و روی کار آمدن پی در پی سلسلههای مختلف، از انقلاب صنعتی عقب افتاد. ضعفهای درونی و جنگهای داخلی، به این کشور و اقتصاد آن در قرن ۱۹ و ۲۰ میلادی ضربه وارد کرد تا اینکه انقلاب کمونیستی به رهبری «مائوتسه تونگ» در این کشور رخ داد و تاریخ چین را وارد مسیر تازهای کرد. در کنار این انقلاب در این کشور جنگ داخلی ایجاد شد که حاصل آن شکلگیری کشور تایوان در همسایگی چین با عنوان چین ملی شد. اصلاحات سیاسی طی بیست سال گذشته موجب شد تا چین به تدریج به نظام اقتصاد آزاد جهان تبدیل شود و با پیشی گرفتن از روسیه و نزدیک شدن به آمریکا، یکی از دو قدرت اقتصادی و نظامی بزرگ جهان به شمار آید.
چین در یک نگاه
چین با یک میلیارد و چهارصد میلیون نفر جمعیت، پرشمارترین کشور جهان بوده و بعد از روسیه و کانادا، سومین کشور وسیع جهان است. از آنجایی که در این کشور به جز مساحت نه چندان گستردهای در ارتفاعات هیمالیا، تمام دیگر گسترهٔ آن مسکونی است، تراکم جمعیت بالایی ندارد. پایتخت کشور چین شهر «پکن» است و بزرگترین شهر آن «شانگهای» نام دارد. در این کشور تنوع قومی بسیار جالبی وجود دارد و در غرب آن استان «اویغور»، جمعیتی چند میلیون نفری دارد که خود را ایرانی میدانند و از این نظر گفته میشود که با توجه به نزدیک بودنشان به کشورهای فارسیزبانِ افغانستان و تاجیکستان، مرز فرهنگی با ایران دارند.
نمایی از شهر پکن
شهر پکن ترکیبی یکدست از بناهای تاریخی و مدرن را بدون آنکه بیننده متوجه ناهمگونی بشود در بر دارد و دیدن فرودگاه بزرگ آن شما را شگفتزده میکند. این فرودگاه به دلیل المپیک ۲۰۰۸ سریع و با عظمت بازسازی شد و حدود بیست کیلومتر با مرکز شهر فاصله دارد که میتوان با قطارهای سریعالسیر این فاصله را به آسانی و در عرض بیست دقیقه طی نمود. استفاده از اتوبوسهای شاتل و یا تاکسیهای فرودگاه هم راه دیگری برای رسیدن به مرکز شهر است.
فرودگاه بینالمللی پکن
اما پایتخت اقتصادی چین شهر شانگهای است شهری پرجمعیت که آمیزهای از آثار تاریخی و معابد و محلههای قدیمی است که مانند یک نقاشی آبستره در کنار آسمان خراشهای مدرن در هم تنیده است. این شهر فرودگاه مدرنی دارد که با تاکسی یک ساعت زمان میبرد تا از آنجا به مرکز شهر برسید. رودخانهای عریض از وسط این شهر میگذرد و شهر را به دو نیمهٔ شرقی و غربی تقسیم میکند. در قسمت شرق رودخانه بخش مدرن شهر و برجها و ساختمانهای متعدد وجود دارد و بخش غربی رودخانه، بخش قدیمی شهر است که بازارهای قدیمی شهر در آن قرار دارد.
شانگهای
یکی دیگر از شهرهای بزرگ چین «گوانگجو» نام دارد. این شهر سومین شهر بزرگ چین است که قطب تجارت این کشور است. گوانگجو شهر سرسبزی در جنوب چین است که پایگاه آسیایی بازرگانانی از همه جای دنیاست و از معاملات عظیم تجاری تا خرید و فروشهای کوچک داخل بازار در این شهر اتفاق می افتد. این شهر دو هزار سال پیش محل فرماندهی پادشاهی به نام «گوانگ» بوده است اما امروز مرکز فرماندهی بازار است.
گوانگجو
«شیان» نام شهر دیگری است که پایتخت نخستین امپراطوری چین بوده و شهر سربازهای سفالین است. این شهر بیش از سه هزار سال قدمت دارد و هفتاد و سه امپراطوری در آن حکمرانی کردهاند و در یک کلام نمایندهٔ تمام و کمال فرهنگ چین است. شیان زمانی گذرگاه شرقی جادهٔ ابریشم بوده و نام آن به معنای صلح غربی است.
شیان
بهترین زمان سفر به چین
آب و هوای این کشور با وسعت زیادی که دارد از شمال تا جنوب بسیار متفاوت است. در زمستان شهری مانند «هاربین» دمای ۳۰- را تجربه میکند در حالی که در شانگهای دما ۳۵ درجه سانتیگراد است.
برای سفر به چین اگر قصد سفر به شانگهای را دارید، فصل تابستان را انتخاب نکنید زیرا در این فصل رطوبت هوا بسیار بالا است و مجبورید تا برای دیدن شهر مرتب سوار تاکسی شوید و از دیدن خیلی از جاها باز بمانید. البته فصل پاییز هم برای سفر به شانگهای مناسب نیست زیرا بارندگی زیادی دارد و تا زمستان ادامه دارد. بهترین زمان برای سفر به این شهر در ماه مه و فصل بهار است.
مناسبترین ماه برای سفر به گوانگجو، اکتبر و نوامبر است زیرا آب و هوای همیشه گرم و شرجی این شهر در تابستان و بارانهای فراوان پاییز مناسب خوشگذرانی گردشگران در هوای آزاد نیست. البته در این شهر فصل بهار به دلیل فستیوالهای زیادی که دارد فصل شلوغی است.
بیشتر بخوانید:
با کی میری باکو؟/راهنمای سفر به آذربایجان
سفری به سرزمین باران در سایه آرارات/ راهنمای سفر به اَرمنستان
راهنمای اقامت در چین
برای اقامت در شهر شانگهای چین بسته به این که به عنوان توریست به این شهر سفر کردهاید و یا برای تجارت و بازدید از یک طرف تجاری، انتخاب هتل میتواند متفاوت باشد. اگر برای تجارت سفر میکنید حتماً سعی کنید در نزدیکی محل ملاقاتهای خود هتل رزرو کنید تا بتوانید کارهایتان را به دلیل شلوغی و ترافیک شهر به آسانی سر و سامان دهید. قیمت هتلها در طول هفته در قسمتهای مختلف شهر متفاوت است. به عنوان مثال قیمت هتل در قسمت تجاری شهر در شرق رودخانه در آخر هفته بسیار ارزان است البته این را باید در نظر داشت که برای رفتن به آن سوی رودخانه باید قیمت تاکسیها را نیز در نظر داشته باشید.
در کل برای آنکه از بودن در شانگهای لذت ببرید، بهتر است حداقل یک هفته در این شهر بمانید و برای اقامت طولانی از مهمانخانههای کوچک و بزرگ استفاده کنید. مراقب باشید تا مکان انتخاب شده در محلهٔ مناسبی باشد و بهداشت و پاکیزگی قابل قبولی داشته باشد تا باقی پولتان را خرج بیمارستان نکنید.
برای اقامت در شهر گوانگجو بهتر است نزدیک مراکز مدرن و جدید اقامت کنید زیرا مراکز خرید زیادی دارد و نیازی به پرداخت هزینه حمل و نقل ندارید. منطقهای مانند «تیانهی» جزو همین مناطق است و برای اقامت گردشگران بسیار مناسب است اما اگر برای کار به گوانگجو سفر کردهاید، محلهٔ «هاییجو» را انتخاب کنید.
جشنها، جشنوارهها و رویدادهای چین
جشن سال نو چینی/ پیشواز بهار(چونجی) که در اولین روز اولین ماه تقویم قمری برگزار میشود از مهمترین جشنهای کشور چین است. این جشن طولانیترین تعطیلات چین را دارد و اگر قصد سفر در این ایام به چین را دارید باید بدانید که شرایط حمل و نقل در این ایام عادی نیست و اکثر هتلها رزرو شدهاند.
جشن فانوس (یوانشیاجی) است، جزو تعطیلات عمومی نیست ولی جشن رنگارنگی است و در آن بچهها فانوسهای کاغذی میسازند و یا میخرند و در هنگام عصر در خیابانها و کوچهها فانوس به دست راه میروند. این جشنواره در پانزدهمین روز اولین ماه قمری چینی اتفاق میافتد.
زادروز گوانیین نیز یکی از رویدادهای کشور چین است که در ماه مارس برگزار میشود. در این روز مردم به معابد بودایی میروند و تماشای مراسمی که در این معابد برپا است بسیار زیبا و دیدنی است. علاوه بر این، روز جاروکشی آرامگاه نیز مراسم جالبی دارد و مردم برای ستایش از نیاکان فوت شده به دیدار گورهای بستگانشان میروند و آنجا را تمیز میکنند. آنها در این مراسم اغلب گُلهایی را بر روی گور میگذارند و پول شخص فوت شده را میسوزانند. این جشنواره عموماً نزدیک به عید پاک، بیشتر سالها پنجم آوریل(فروردین) یا گاهی چهار آوریل برگزار میشود.
جشنوارهٔ آبپاشی نیز از جمله جشنوارهایی است که در اواسط آوریل یا اواخر فروردین برگزار میشود و هدف از برگزاری آن دور کردن کثیفی، غم و شیاطین از سال قدیمی و آوردن شادی به سال جدید است.
رویداد دیگر، زادروز مازو ایزدبانوی دریاست که دوست همه ماهیگیران است و به نام تیانهو و نیانگنیانگ نیز شناخته میشود به طور وسیعی در مناطق ساحلی چین تا ویتنام جشن گرفته میشود و زمان برگزاری آن بیست و سومین روز از سومین ماه قمری سال چینی است.
جشنوارهٔ قایق اژدها که یک روز تعطیلی شاد در کشور چین را به خود اختصاص داده است فرصتی است برای دیدن مسابقات قایق اژدها و خوردن زونگزی (پودینگهای برنجی چسبناک مثلثی شکل که در برگ بامبو پیچیده شدهاند). با وجود اینکه این جشنواره یادبود افسانهٔ غمناک کویوان (شاعر و سیاستمدار قرن سوم که به منظور اعتراض رسمی به حکومت فاسد، خود را به رودخانهٔ اسطورهای «میلو» در «هونان پرتاب کرد») است اما بسیار شاد و زیبا برگزار میشود.
ماه شبح نیز یکی از رویدادهای جالب چین است که حکومت چین آن را به عنوان یک مشت خرافات تقبیح کرده است. این ماه در هفتمین ماه قمری (معمولاً اوایل آگوست)، برگزار میشود. در چین عدهای معتقدند که طی این زمان شبحها از دوزخ به زمین میآیند و این زمان بسیار خطرناک برای سفر کردن، شنا کردن، ازدواج یا خانه عوض کردن است.
اگر قصد بازدید از کوفو در شاندونگ را دارید بهترین زمان، ۲۸ سپتامبر زادروز کنفوسیوس است. در این معبد جشنی از چهار صبح برگزار میشود و معبدهای مشابه دیگر در اطراف چین، مراسم مشابهی برگزار میکنند.
جشنوارهٔ میان پاییز نیز که به عنوان جشنواره ماه شناخته شده است زمانی است برای چشم دوختن به ماه و خوردن یوئهبینگ (کیکهای ماه). این روز همچنین روز سنتی تعطیلی برای عاشقان است. این جشنواره در پانزدهمین روز از هشتمین ماه قمری چینی برگزار میشود.
آشپزی و خوراک در چین
احتمالاً این حکایت را شنیدهاید که چینیها هر چه در دریا باشد میخورند به جز کشتی و هر چه در هواست میخورند به جز هواپیما، خوب این حکایت خیلی دور از واقعیت نیست. ملت چین از تناول سوسک زنده، و قروباغهٔ آبپز، لانهٔ پرستو، کرم و مار و هر خزنده و چرنده دیگری نمیگذرند. اما در این کشور تنوع غذایی بالا است و علاوه بر غذاهای محلی انواع فستفود نیز به آسانی پیدا میشود اما اگر قصد امتحان کردن غذاهای محلی چین را دارید باید بدانید که کدام غذا به ذائقه شما نزدیکتر است و غذایی که مواد اولیه آن را نمیدانید تهیه نکنید و الا ممکن است متوجه شوید که آنچه خوردهاید بدترین مارمولکی بوده که میتوانستید تصور کنید.
در چین از خوردن غذاهای دریایی و گوشت در خیابان و در طول تابستان پرهیز کنید زیرا ممکن است آلوده به انگل و باکتری باشند و یا به دلیل گرما فاسد شده باشند. و در شهرهایی چون پکن، شانگهای و شهرهای بزرگ دیگر، از خوردن گوشت خام پرهیز کنید.
در چین حواستان باشد تا غذای تازه میل کنید و غذا به محض سفارش دادن پخته شود و غذای از قبل پخته شده را میل نکنید و گمان نکنید که در هتلهای ۵ ستاره چین میتوانید با خیال آسوده غذا میل کنید زیرا چین برخلاف سایر کشورها از این قاعده مستثنی است.
اگر دلتان غذای حلال میخواهد در شهر گوانگجو میتوانید رستورانهای حلالی که متناسب با ذائقه ایرانی غذا طبخ میکنند، پیدا کنید. در این شهر سوپرمارکتهای زیادی هم وجود دارد که در بالای تابلوی آنها کلمه حلال نوشته شده است.
در شهر شیان نیز میتوانید مزههای متفاوت و جدیدی را تجربه کنید. و از ده شب به بعد دکههای کوچکی در شهر و محلههای پر رفت و آمد بر پا میشود که میتوانید همه جور غذاهای کوچک و بزرگ را در آن بیابید از جانوران محبوب تا سبزیجات و نودلهای تند و میگو. در این شهر نیز میتوانید سری به محلهٔ مسلمانها بزنید تا غذای حلال میل کنید و از مسجد جامع آن نیز دیدن کنید. این مسجد یکی از قدیمیترین مساجد در زمان سلسهٔ تانگ است و هنوز هم مورد استفادهٔ مسلمانان شیان قرار میگیرد.
جاذبههای تفریحی چین
در شهر پکن خیابان معروف «وانگفوجینگ» از خیابانهای پر رفت و آمد و شلوغ این شهر است که برای خرید و رستوران گردی بسیار عالی هربار که راهی این خیابان می شوید، چیز جدیدی از آن کشف میکنید.
در شهر شانگهای برای تماشای فرهنگ و آداب و رسوم مردم پیشنهاد میکنیم صبح زود حرکت کنید و به میدان «مردم» بروید تا تمرینهای ورزشی معبد «شائولین» را ببینید و سپس برای تماشای معماری معبد «تیان– آن» پیاده به سمت آن حرکت کنید و سپس سری به خیابان «تایکانگلو» بزنید و سرگرم مغازهها و صنایع دستی آنجا شوید. سپس ناهار را در یک رستوران غذاهای چینی میل کنید و بعد از ظهر در خیابان «نانجینگ» قدم بگذارید و شب به اطراف رودخانه بروید تا از تصویری که از نمای شرقی رودخانه میبینید لذت ببرید.
موزهها و مراکز فرهنگی چین
شهر پکن پایتخت باقیمانده از یک امپراطوری پنج هزار ساله است و زمانی از مستحکمترین پایگاههای کمونیست بوده است. «شهر ممنوعه» که از بناهای مهم شهر پکن است و در کنار دیوار چین قرار دارد، به عنوان نماد کشور چین شناخته میشود. این بنا در جوار یکی از بزرگترین میادین جهان «میدان تیانآنمن» قرار دارد. از دیگر بخشهای عظیم در اطراف شهر پکن «دیوار چین» است که گردشگران میتوانند با تورهای یک و دو روزه از این دیوار دیدن کنند.
شهر ممنوعه
دیوار چین
یکی دیگر از شهرهای زیبای چین که معابد بزرگی دارد، شهر گوانگجو است. معبد بودایی این شهر در قرن هفتم عبادتگاهی برای بودیستها بوده است و تماشای آیین و مراسم مذهبی آن جالب است. معبد لیورونگ نیز همین حال و هوا را دارد.
از مراکز فرهنگی شهر گوانگجو موزهٔ فرهنگ و هنر آن است که بیش از دهها هزار اثر هنری و نقاشی سنتی چینی را در دل خود جای دادهاست.
اگر دوست دارید با حال و هوای قدیم چین آشنا شوید و عکسی به یادگار بیندازید سری به خیابانهای Yide یا Renmin بزنید. در این خیابان ساختمانهای قدیمیای وجود دارد که فضای سنتی کشور چین را به خوبی نشان میدهد و برای گردشگران بسیار جالب است. البته اگر قصد سفارش غذا در این مرحله را دارید حتماً مواد اولیه آن را بدانید تا معلوم شود در حال خوردن چه جانوری هستید.
دیوارهای محافظ شیان نیز از جمله آثار تاریخی این شهر است که در جنوب آن موزهٔ جنگل کتیبهها قرار دارد و با ۲۳۰۰ لوح سنگی، بزرگترین مجموعهٔ کتیبههای سنگی در چین است. این موزه در معبد بودایی کنفوسیوس واقع شده است. در شیان اگر کارت دانشجویی به زبان انگلیسی داشته باشید میتوانید برای بازدید از تمام موزهها و گالریهای شهر تخفیف ورودی بگیرید. یکی از اینها موزهٔ تاریخ «شانشی» است که جزو جذابترین دینیهای چین است. معماری باستانی موزه و همینطور کلکسیونهایی که متعلق به سالها قبل از آمدن مسیحیت به چین، اسناد تاریخی و مجسمههای سفالی از سلسلههای مختلف و ابزارها و سبک زندگی مردم باستانی برای توریستها جذابیت زیادی دارد.
موزهٔ شانشی
در شهر شیان معبد نامیرا بزرگترین معبد تائویی قرار دارد که در فصل بهار مراسم و آئینهایی در آن برگزار میشود. اما از مهمترین میراث فرهنگی چین، ارتش جنگجویان سفالی است که در این شهر واقع شده است و در محوطهای نزدیک به بیست هزار متر مربع، هشت هزار جنگجوی سفالی با اسب و ارابههای جنگی به نمایش گذاشته شدهاند. این ارتش هشتمین شگفتی جهان است و در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. میتوانید از بازارهای محلی اطراف آن نمونه کوچک این سربازان را به عنوان سوغاتی تهیه کنید.
جاذبههای طبیعی چین
کشور چین به دلیل وسیع بودن، تنوع گوناگونی از جاذبههای طبیعی را دارد اما اگر قصد دیدار از شهرهای مدرن و زیبای چین به همراه دیدن طبیعت بکر و زیبا را دارید حتماً شهر گوانگجو را به عنوان یکی از مقاصد گردشگری انتخاب کنید. در این شهر باغ Yuntai با گونههای مختلف گیاهی یکی از سرسبزترین مناطق زمین است که هر سال در آن نمایشگاههای بینالمللی فصلی نیز برگزار میشود. در این شهر تور کشتی رودخانهٔ مروارید را از دست ندهید و در آن یک شام استثنائی با موسیقی زنده و انعکاس نورهای رنگارنگ میل کنید.
ممنون/ اطلاعات خوبی ارائه کردید