حضور در بازار سرمایه همانقدر که میتواند زندگی سرمایهگذار را متحول کرده و برایش سود قابل توجهی به ارمغان بیاورد، به همان اندازه هم خطرناک و پرریسک است. در واقع اگر ندانید چه زمان، کجا و به چه میزان سرمایهگذاری کنید، بهتر است اصلا قید حضور در این بازار بیرحم را بزنید، چون نداشتن چشمانداز و آگاهی صحیح از قانون بازار و شرایط روز آن، میتواند باعث شود تمامی پسانداز مالیتان را از دست بدهید و برای همیشه از دنیای سرمایهگذاری خداحافظی کنید.
در اینجا شما را نسبت به ۱۰ اشتباهی که در صورت مرتکب شدن میتوانند زندگی مالیتان را نابود کنند، آگاه میکنیم.
۱- ورود ناگهانی به بورس
برای حضور در بورس فروختن اموال و دارایی که با آن زندگیتان را میگذرانید، کار درستی نیست. شما باید پولی را در بورس بگذارید، که در همین روزهای آتی به آن نیاز جدی ندارید. برای مثال این که پول پیش خانه را در بورس بگذاریم که با سود آن اجاره پرداخت کنیم، تصمیم اصلا خوبی نیست. یا که بخواهیم ماشین و خانه خود را بفروشیم، پول قرض کنیم یا با وام سهام بخریم. در این صورت در شرایطی که سود لازم را به دست نیاورید مجبور میشوید چوب حراج به سهمتان در بورس بزنید و تنها با ضرر از معاملات بیرون بیایید. بنابراین اگر تازهکار هستید، بهتر است با پولی اندک وارد شوید تا رفتهرفته تجربه کسب کنید؛ اما اگر حرفهای هستید هم بدانید که نباید تمام زندگی خود را در بورس خلاصه کنید.
۲- سرمایهگذاری روی یک سهم خاص
این یک ضربالمثل قدیمی است که میگوید: “آدم عاقل هیچوقت تمام تخممرغهایش را در یک سبد نمیگذارد”. در بورس و سرمایهگذاری برای خرید سهام هم این ضربالمثل کاربرد زیادی دارد. بدترین اشتباه این است که فرد بخواهد تنها روی یک شرکت یا صندوق سرمایه گذاری، متمرکز شود. درحالیکه سرمایه گذار بهتر است بر روی سبد متنوعی از انواع اوراق بهادار و شیوههای متفاوت سرمایهگذاری متمرکز شود و در این راه تعادل را حفظ کند.
۳- اکتفا کردن به گذشته یک صندوق سرمایهگذاری
این را باید دانست که تنها اکتفا کردن به گذشته یک صندوق سرمایهگذاری مشترک یا سهام، نمیتواند تضمینکننده چیزی باشد. طبق یک نظریه معروف در بازار با نام “بازگشت به میانگین” باید میانگین بازارهای مالی را در طولانیمدت ارزیابی کرد تا بتوان به دست آورد که مثلا سرمایهای که در گذشته بازدهی مطلوبی داشته، ممکن است به مرور زمان به عملکرد متوسط خود برسد و یا درآینده احتمال دارد هیچ سوددهی نداشته باشد.
۴- اعتماد به تضمینکنندهها
یکی از اشتباهات رایج دیگر، اعتماد به کسانی است که با تبلیغات دروغین سعی میکنند به شما این اطمینان را بدهند که میتوانند سودتان را در بورس تضمین کنند. پیش از ورود به بازار بورس لازم است بدانید راز سرمایه گذاری موفق در بورس، حداقل کردن خطر از دست دادن سرمایه، از طریق سرمایه گذاری متنوع در سهام مختلف است. ضمناینکه هیچ کسی نمیتواند به شما تضمین دهد در بورس موفق باشید. یک سرمایهگذار موفق و باانضباط، برای موفقیت خود، ابتدا هزینهها و درآمدهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت خود را شناسایی و پیشبینی میکند و متناسب با آنها، بخشی از سرمایه خود را در بانک، بخشی را در بورس، بخشی دیگر را در اوراق مشارکت و انواع داراییها سرمایه گذاری میکند.
۵- گران خریدن
یکی از نخستین اصول سرمایه گذاری، خرید در پایینترین قیمت و فروش در بالاترین قیمت ممکن است. اما عدهای درست برعکس عمل میکنند. دلیلش هم این است که افراد به عملکرد گذشته سهم نگاه میکنند. گران خریدن و ارزان فروختن شیوه افرادی است که برنامه مشخصی در ذهن ندارند و فقط به تحرکات بازار واکنش نشان می دهند. سرمایهگذاری این افراد به جای این که راهبردی باشد، تاکتیکی است. عده دیگری هم که در دام این فکر گرفتارند افرادی هستند که موج خریداران بازار را دنبال می کنند. برخی از انواع سهام موجود در بازار در یک دوره کوتاه مد روز میشوند و بسیاری از سرمایهگذاران مبتدی را در اوج قیمت به سوی خود میکشند که این هم کار درستی نیست.
۶- ارزان فروختن
عدهای از سرمایهگذاران معتقدند تا زیانشان روی یک سهم جبران نشود، نباید آن را بفروشند. در حالی که این هم درست نیست. غرور این افراد اجازه نمیدهد که قبول کنند اشتباه کردهاند و سهامشان را به قیمت بالایی خریدهاند. اما افراد باهوش واقعیت را میپذیرند و سعی میکنند هر چه زودتر جلوی ضرر بیشتر را بگیرند.
۷- توجه افراطی به اخبار رسانهها
یکی از اشتباهاتی که بیشتر گریبان افراد تازهکار را در بورس میگیرد، این است که تنها به خواندن اخبار روز رسانهها در مورد ارزش سهامهای مختلف در بورس توجه میکنند و این در حالی است که یک سرمایهگذار واقعی باید با مشاوران این حرفه که راه و چاه بازار را بلندند، ارتباط تنگاتنگی داشته باشد. این را بدانید که شما در بازار با عدهای سرمایهگذار حرفهای طرف هستید که هر کدام چندین تحلیلگر خبره را به استخدام خود درآوردهاند. این کاملا بدیهی است که خبری که به گوش شما رسیده ممکن است به گوش دیگران هم رسیده باشد، پس اطلاعاتی که شما فکر میکنید منحصر به خود شماست، ممکن است تأثیر خود را بر روی قیمتها گذاشته باشد!
۸- حرکت در راه میانبر
خطر دیگری که در بازار سرمایه تهدیدتان میکند، این فکر است که از راههای میانبر وارد بازار شوید و اقدام به سودآوری کنید. این را بدانید که سود بیشتر لزوماً به معنی بازدهی بالاتر نیست! ممکن است عدهای به عنوان مشاور مالی، به شما پیشنهاد بدهند که پولتان را در سهامی با ریسک بالا سرمایه گذاری کنید تا بازدهی بیشتری به دست آورید، اما اگر آن سهم آنطور که مشاور مالی گفت، عمل نکرد چه میشود؟ تمام سرمایه خود را از دست خواهید داد! بهتر است به جای فکر کردن به راههای میانبر روی راههای علمیتر تمرکز کنید.
۹- نداشتن صبر
به قول “وارن بافت”، موفقیت در بازار هوش زیادی نمیخواهد، اما صبر زیادی طلب میکند. عده زیادی هستند که سرمایهگذاری میکنند، اما برای رسیدن به نتیجه دلخواه صبر ندارند. اینها همان گروهی هستند که علیرغم سرمایهگذاری روی سهم و یا شرکت مناسب ممکن است با عجله هرچه رشتهاند را به قول معروف پنبه کنند. افراد زیادی هستند که خوب تحلیل میکنند، اما نه به تحلیل خود اعتماد بالایی دارند و نه برای تحقق پیشبینی خود، حاضرند چندروزی صبر کنند. همین باعث میشود متحمل ضررهای جبرانناپذیری شوند.
۱۰- ریسک بیش از توان
اسم بورس که میآید بیدرنگ تنها مفهومی که به ذهن میرسد، واژه ریسک است. همان چیزی که جزء جدانشدنی بازار سهام است و شما هم باید بتوانید ریسک خود را مدیریت کنید. سرمایهگذاری در بورس بدون توجه به میزان ریسک میتواند فرد را دچار ضررهای زیادی کند. بنابراین عاقلانه است که پیش از سرمایهگذاری میزان ریسک را تخمین بزنید و پیشبینی کنید که در صورت ضرر کردن، این میزان زیان چه تأثیری روی زندگی شما خواهد گذاشت.
نظرات کاربران
نظرات کاربران