حدود یک سالی هست که خرید و فروش سهم در بورس با حضور خریداران و فروشندگانی که تا پیش از این حضوری در بازار سرمایه نداشتهاند، جان تازهای گرفته است. بعد از تغییر و تحولات گسترده در بازار و نوسانات نرخ ارز و طلا، بسیاری از مردم پولهای خود را به جای سرمایهگذاری در دو بازاری که ذکر شد، به سمت بازار بورس و خرید سهام روانه کردند. چون سودهایی که از خرید و فروش سهام در بورس حاصل میشود، بعضا حتی با نرخ سود سرمایهگذاری در بازار طلا و ارز قابل مقایسه نیست. اگر شما هم تا به حال در این بازار سرمایهگذاری نکردهاید، برای دست به کار شدن نیاز به مقدماتی دارید. در این مطلب شما را با نحوه اخذ کد بورسی برای حضور در معاملات بورس و خرید و فروش سهام، آشنا میکنیم.
کد بورسی چیست؟
کد بورسی شناسه یکتای شما برای معاملات در بورس اوراق بهادار و یا فرابورس است که با داشتن آن میتوانید برای خود (یا شرکت خود) سهام و یا عرضه اولیه و یا تسهیلات مسکن خرید و فروش کنید. کد بورسی همانند شماره ملی منحصر به فرد است. پس از داشتن کد بورسی میتوانید از طریق یک (یا چند کارگزاری) به خرید و فروش سهام بپردازید. این کد از سه حرف فارسی و ۵ رقم تشکیل شده است و توسط کارگزاری صادر میشود. متقاضیان ورود به بورس بعد از دریافت کد بورسی ( که کد سهامداری نیز نامیده میشود) میتوانند از طریق نرمافزار معاملات آنلاین نیز به خرید و فروش سهام مختلف بپردازند. بعد از دریافت کد بورسی میتوانید به تمامی سرویسهای بازار سرمایه دسترسی داشته باشید و در هیچ یک از مراجعات خود به نهادهای مالی اعم از کارگزاری، صندوقهای سرمایهگذاری، شرکتهای تامین سرمایه و … نیاز به شناسایی کامل و مجدد نخواهید داشت.
ثبتنام در سجام
پیش نیاز دریافت کد بورسی ثبتنام در سامانهای با نام سامانه سجام است. سامانه سجام در واقع مخفف «سامانه جامع ثبت اطلاعات مشتریان» است که زیر نظر سازمان بورس و با هدف ایجاد یک سامانه فراگیر و ارائه خدمات بهتر و سریعتر به سرمایهگذاران ایجاد شده است. از شهریور ۱۳۹۷ تمام سرمایهگذاران ملزم به ثبت مشخصات خود در این سامانه هستند. در واقع هر فرد برای ورود به بازار سهام نیز پیش از گرفتن کد بورسی باید مشخصات خود را در این سامانه ثبت کرده و پس از گرفتن کد رهگیری و احراز هویت به کارگزاری مراجعه کند. از مزایایی که برای سامانه سجام برشمردهاند میتوان به دریافت راحت سود مجامع، ثبت نام آسان در کارگزاریها و صندوقهای سرمایهگذاری، امکان ویرایش سریع اطلاعات و مشخصات شخصی و دسترسی به تمام سرویسهای بازار سرمایه مانند تغییر کارگزار ناظر اشاره کرد.
نحوه و مراحل ثبتنام
برای ثبتنام در سامانه سجام باید وارد سایت sejam.ir شوید و روی گزینه «ثبتنام در سامانه سجام» کلیک کنید. در مرحله بعد باید شماره تلفن همراه خود را بدون صفر و کد امنیتی وارد کنید. بعد از ثبت کردن شماره تلفن همراه یک کد چهار رقمی برایتان پیامک میشود. در این مرحله کد تایید پیامک شده و کد ملی خود را واد کنید. در مراحل بعد باید اطلاعات هویتی، اطلاعات ارتباطی، اطلاعات شغلی و اطلاعات مالی خود را تکمیل کنید. در پایان یک کد رهگیری برای شما پیامک میشود.
حالا برای احراز هویت باید به صورت حضوری یا غیرحضوری (آنلاین) به کارگزاری مراجعه کرد و در آنجا درخواست داد. اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی، داشتن شماره حساب بانکی و شماره شبا به نام فرد متقاضی، تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقیقی، ارائه آخرین مدرک تحصیلی و تکمیل فرم درخواست کد معاملاتی آنلاین، مدارکی است که برای دریافت کد بورسی، باید ارائه شود.
دریافت کد آنلاین
چنانچه فرد، متقاضی دریافت کد آنلاین باشد، باید حتما به کارگزاری مراجعه کند. در این کارگزاریها برگههایی برای دریافت کد آنلاین هست که متقاضی میتواند برگهها را پر کند که با این کار دیگر نیازی به مراجعه کارگزاری نیست؛ بنابراین اگر فرد به کارگزاری که دفتر پیشخوان هم محسوب میشود مراجعه کند، در کارگزاری احراز هویت میشود و چنانچه متقاضی کد آنلاین هم باشد، باید فرمهای مربوط به کد آنلاین را هم پر کند. شاید این سوال برایتان مطرح باشد که برای دریافت کد آنلاین به مدرک تحصیلی خاصی نیاز هست؟ در پاسخ باید گفت افرادی که مدرک تحصیلی آن ها زیر دیپلم است هم میتوانند کد آنلاین بگیرند. اما متقاضی برای دریافت کد آنلاین باید به برخی سوالات پاسخ دهد، زیرا لازم است درمورد نحوه معامله و خرید و فروش سهم اطلاعاتی داشته باشد. مورد دیگر اینکه هر مشتری میتواند در هر تعداد کارگزاری که میخواهد کد آنلاین دریافت کند. نکتهای که باید دربارهاش دقت کنید این است که کد بورسی با کد آنلاین متفاوت است و هر فرد فقط یک کد بورسی دارد؛ درحالی که میتواند در کارگزاریهای مختلف کد آنلاین داشته باشد.
احراز هویت غیرحضوری
گفتیم که برای ثبتنام در سامانه سجام باید مراحل ثبتنام که به صورت اینترنتی انجام میشود تکمیل شود و در پایان ثبت نام یک کد پیگیری برای فرد متقاضی ارسال خواهد شد. بعد از طی شدن این مراحل، دریافت کد بورسی نیازمند احراز هویت است که این اقدام به صورت حضوری و غیر حضوری انجام میشود. احراز هویت یعنی اینکه شرکت ارائه دهنده خدمات برای اینکه مطمئن شود هویت مشتریهایش واقعی است و کسی سعی نکرده با کلاهبرداری خود را به جای دیگران جا بزند، به روشهای متفاوت اقدام به بررسی هویت مشتری میکند. احراز هویت حضوری سجام در ابتدا از طریق دفاتر خدمات پیشخوان دولت انجام میشد، اما بعد از مدتها به دلیل افزایش تقاضا برای دریافت کد بورسی و نیز ازدحام جمعیت در این دفاتر، مسوولیت احراز هویت در کنار دفاتر پیشخوان به برخی از بانکها مانند بانک آینده، بانک کشاورزی، بانک صادرات، بانک شهر، بانک سپه، بانک پارسیان و موسسه ملل سپرده شد. به تازگی در کنار احراز هویت حضوری در مراکز اعلام شده، امکان احراز هویت غیرحضوری و آنلاین سجام هم فراهم شده که افراد متقاضی کد بورسی میتوانند از طریق درگاه سجام به اپلیکیشنهای احراز هویت غیرحضوری که یکی از آنها اپلیکیشن سیگنال است، دسترسی پیدا کنند. مزایای احراز هویت غیرحضوری این است که در این روش شما هزینه رفت و آمد به محل دفاتر احراز هویت را نخواهید داشت و چون به صورت ۲۴ ساعته است، نیازی ندارید که در زمان خاصی برای احراز هویت اقدام کنید و گذشته از اینها با توجه به وضعیت بهداشتی فعلی و شیوع بیماری کرونا، این روش کاملا بیخطر است.
نکاتی درباره احراز هویت غیرحضوری
هزینه ثبتنام در سامانه سجام مبلغ ۱۰ هزار تومان و هزینه احراز هویت غیرحضوری هم ۱۰ هزار تومان است. بدیهی است متقاضیانی که قبلا ثبت نام خود را از طریق سایت سجام (Sejam.ir) انجام داده و کد پیگیری ۱۰ رقمی دریافت کردهاند، نیاز به انجام فرآیند ثبتنام و پرداخت هزینه این مرحله را ندارند، فقط کافی است هزینه احراز هویت غیرحضوری را پرداخت کرده و مراحل آن را طی کنند.
فرآیند احراز هویت غیرحضوری با توجه به مجوزهای دریافتی از مراجع ذی صلاح و مطابق تعرفههای مصوب سازمان بورس و اوراق بهادار صورت میگیرد که شامل استعلام تصویر و اطلاعات موجود در پایگاههای مربوطه از قبیل سازمان ثبت احوال کشور و راستی آزمایی آنها است. احراز هویت غیرحضوری برای هر کد ملی صرفا یک مرتبه امکانپذیر است. فرآیند بارگذاری ویدیوسلفی مجهز به الگوریتمهای تشخیص زنده بودن تصویر و تشخیص چهره است. در اخذ تصویر و ویدئو، پس زمینه ساده و نور مناسب ضروری است.
چنانچه فرآیند احراز هویت غیرحضوری به دلیل عدم احراز مطابقت تصویر اخذ شده با تصویر موجود در سازمان ثبت احوال کشور تکمیل نشود، در این حالت احراز هویت غیرحضوری امکانپذیر نبوده و متقاضی باید برای احراز هویت به یکی از مراکز احراز هویت مراجعه کند.
در ضمن احراز هویت غیرحضوری صرفاً برای شخص ایرانی اصیل و بالای ۱۸ سال قابل انجام بوده و برای نمایندگی از قبیل ولی، قیم، وکیل و… صرفاً احراز هویت حضوری قابل انجام است. همچنین اگر متقاضی کارت ملی هوشمند ندارد، باید تا زمانی که کارت ملی یا رسید آن صادر شود، صبر کند. سپس میتواند بدون پرداخت مجدد هزینه، احراز هویت را انجام دهد. در صورتی که متقاضی بعد از چندین بار تلاش مجدد و استفاده از تلفن همراهی دیگر باز هم موفق به تکمیل فرآیند نشد، میتواند کد ملی، کد پیگیری ۱۰ رقمی، نام و نام خانوادگی و توضیحات لازم را به نشانی sejam@isignal.ir ارسال کند تا مشکل پیگیری شود. متقاضی باید توجه داشته باشد که برای استفاده از سامانه ثبت نام یا احراز هویت سجام، باید نسخه اندروید گوشی ۵ به بالا باشد.
بعد از احراز هویت چه کنیم؟
تنها راه معامله سهام در بازار بورس استفاده از خدمات کارگزاریهای مورد تایید توسط سازمان بورس و اوراق بهادار ایران است. بنابراین برای ورود به بورس و شروع معاملات، باید بعد از تکمیل احراز هویت با اپلیکیشن سیگنال و دریافت کد بورسی در یکی از کارگزاریها ثبت نام کنید و نام کاربری و رمز عبور دریافت کنید.
در روش احراز هویت سجام؛ که انجام آن به صورت غیر حضوری و از طریق اپلیکیشن سیگنال فراهم شده است؛ شما به عنوان مشتری سامانه سجام، امکان دسترسی به این سامانه و خدمات آن را پیدا میکنید و در نتیجه اجازه ورود به بازار بورس برای شما صادر میشود، همچنین شرکت سپرده گذاری مرکزی که مالک سامانه سجام است، کد معاملاتی(بورسی) شما را فعال و از طریق پیامک برای شما ارسال میکند. اما برای انجام معاملات در بورس باید در یکی از کارگزاریها ثبتنام و احراز هویت کنید تا نام کاربری و رمز عبور برای شما صادر شود و بتوانید معاملات خود در بازار بورس را آغاز کنید. در نتیجه بعد از تکمیل فرآیند احراز هویت غیرحضوری با اپلیکیشن سیگنال و دریافت کد بورسی، برای خرید و فروش سهام کافیست کارهای زیر را انجام دهید:
گام اول: یک کارگزار که خدمات مناسب شما را ارائه بدهد پیدا کنید.
گام دوم: به سایت کارگزار مراجعه و در آن ثبت نام کنید.
گام سوم: هر کارگزار روش احراز هویت مخصوص به خود را دارد که در هنگام ثبت نام به مشتری اعلام میشود. پس در صورتی که کارگزار مورد استفاده شما از احراز هویت حضوری استفاده میکند به مراکز معرفی شده در سایت کارگزار مراجعه کنید و بعد از ارائه مدارک مورد نیاز، قراردادهای انجام امور کارگزاری را پر کنید. توجه داشته باشید که محدودیتی در تعداد کارگزارهایی که با آن ها کار میکنید وجود ندارد و در نتیجه در صورت عدم رضایت از خدمات کارگزار امکان تغییر آن همیشه هست.
نظرات کاربران
نظرات کاربران