در عطاریهای ایران که وارد شوی خاکشیر جای خودش را دارد و همیشه یکی از پرتقاضاترینها است. مخصوصاً در فصل گرما بازارش داغتر میشود و خیلی از مردم برای رفع عطش، در نوشیدنیهایشان از آن استفاده میکنند. لیمو و آب یخ و خاکشیر را با شکر مخلوط میکنند و عطش و گرما از تن به در میکنند. خاکشیر با همهپسندی و فوایدش اما میگویند مضراتی هم دارد که در مورد خواص و مضرات خاکشیر در ادامه بیشتر میخوانیم.
فواید خاکشیر
- خاکشیر از نظر طب قدیمی در ایران سرد و تر است و برای بهبود زخمهای و جراحات استفاده میشود.
- اگر خاکشیر را خیس بدهید برای رفع اسهالهای ساده و حتی یبوست کمک میکند. آب سرد و شکر همراه با خاکشیر خاصیت ملین کننده به آن میبخشد.
- این گیاه آب را جذب خود میکند و به آرامی آن را آزاد میکند و میتواند موجب کمک کردن به خنک نگاه داشتن شما در فصل گرما شود.
- خاکشیر برای درمان تب نیز مصرف میشود. خاصیت سرد خاکشیر موجب میشود که در درمان تب، مخصوصاً در هنگام عفونت از آن استفاده شود.
- برای درمان کرمهایی که در داخل بدن ممکن است در روده و سایر نقاط رشد کنند، خاکشیر همیشه گزینهای برای درمان محسوب میشود.
- خاکشیر سنگ کلیه را از بین میبرد. همچنین یک ماده طبیعی ادرارآور محسوب میشود و به سلامت کلیه میتواند کمک کند.
- خاکشیر جوشها و آکنههای ناشی از خوردن چربی و شیرینیجات را از بین میبرد. به این منظور خاکشیر را دو هفته در حالت ناشتا با آب بخورید تا جوشها را درمان کند.
- بسیاری از افراد برای باز کردن صدای خود همیشه به خاکشیر روی میآورند.
- برای از بین بردن التهاب و کهیر از خاکشیر استفاده میشود؛ به عنوان مثال خاکشیر سرخک را درمان میکند.
- از خاکشیر برای از بین بردن ترشحات و خاصیت ضدباکتریایی که دارد نیز استفاده میشود. طب سنتی برای بیماریهای زنانگی ناشی از عفونت، مصرف خاکشیر را تجویز میکند.
- خاکشیر دستگاه گوارش را تنظیم میکند و حساسیت ناشی از گرسنگیهای کاذب را رفع میکند.
- از گل و برگهای این گیاه میتوان برای تسکین بیماریهای ناشی از کمبود ویتامین C استفاده کرد.
مضرات خاک شیر
- افرادی که به آرتروز و روماتیسم مبتلا هستند بهتر است طبق نظر طب سنتی، از خاکشیر به صورت محدود استفاده کنند. این افراد بهتر است خاکشیر را با عرق نعنا مصرف کنند.
- اگر خاکشیر به خوبی شسته نشود میتواند موجب ایجاد سنگ کلیه در افراد شود. بهتر است به همین جهت آن را ساعتها در آب خیس کنید و از روش کاسه به کاسه کردن و دور ریختن تهنشینها استفاده کنید.
- اگر شما از کسانی هستید که بسیاری از اوقات سردرد را تحمل میکنید، مصرف خاکشیر را محدود کنید زیرا میتواند موجب سردرد در برخی افراد شود.
- افراد مبتلا به زخم و ورم معده بهتر است از مصرف خاکشیر اجتناب کنند.
روش شستشوی خاک شیر
دو قاشق خاکشیر را در کاسهای بریزید و با آب آن را بپوشانید. آب باید تا چند بند انگشت بالای خاکشیر قرار بگیرد. اندکی صبر کنید و آب را به آرامی خالی کنید. در مرحله دوم آب را بریزید و صبر کنید تا خاکشیرها تهنشین شوند. مجددا آب آن را در حدی خالی کنید که مایعی ژلهای باقی بماند. خاکشیر را از کاسه به کاسهای دیگر، به آرامی انتقال دهید. در این مرحله ممکن است سنگ و شنهایی در انتهای کاسه وجود داشته باشد. آنها را به کاسه جدید انتقال ندهید. این کار را تا چند مرتبه انجام بدهید. یکی از ملاکها برای تشخیص یک خاکشیر خوب، کم بودن خاک و شن موجود در آن است، تا جایی که عطاریهای به نام برای کم بودن ذرات خاک و شن در خاکشیرهایشان تبلیغ میکنند.
منبع: epersianfood
نظرات کاربران
نظرات کاربران