روزی، روزگاری در آناتولی (نوری بیلگه جیلان، ۲۰۱۱) | دشت‌های آناتولی رازی را در خود پنهان کرده‌اند

مدیر سایت 907 روز پیش
بازدید 187 بدون دیدگاه

در حالی که آخرین اثر نوری بیلگه جیلان به نام «درخت گلابی وحشی» در سال ۲۰۱۸ اکران شد و توانست فروش خوبی از گیشه به‌دست آورد و فیلم «خواب زمستانی» ساختۀ همین کارگردان در سال ۲۰۱۴ جایزۀ ویژۀ هیئت داوران جشنواره‌ی کن را دریافت کرد، اما هنوز هستند بسیاری از علاقه‌مندان جیلان و منتقدان که «روزی روزگاری در آناتولی» را شاهکار او قلمداد می‌کنند؛ شاهکاری که زیبایی قاب‌ها و روایت ِگیرای دو اثر بعدی این کارگردان، نتوانسته آنها را به روزی روزگاری در آناتولی برساند. فیلم‌نامۀ فیلم، بر اساس داستانی از تجربیات یکی از نویسنده‌های فیلم به نام ارکان کاسان، با همراهی خود جیلان و همسرش ابرو جیلان نوشته شده است. روزی روزگاری در آناتولی محصول سال ۲۰۱۱ سینمای ترکیه است، که به‌جرأت می‌توان آن را در زمرۀ ده فیلم برتر تاریخ سینمای ترکیه قلمداد کرد. این فیلم موفّق به دریافت جوایزی نظیر بهترین کارگردانی و فیلمبرداری و جایزۀ ویژه‌ی هیئت داوران در جشنواره‌ی آسیا پاسفیک ۲۰۱۱ و جایزه‌ی ویژۀ هیئت داوران جشنوارۀ کن همان سال شد. اما این درام جنایی مخالفان بسیاری نیز دارد که آن را در حد یک آلبوم عکس زیبا و نه بیشتر، می‌دانند. کسب امتیاز ۷.۹ از آی‌اِم‌دی‌بی و امتیاز ۹۲ از راتن تومیتوز نشان می‌دهد که این سخن، کم‌لطفی در حق کارگردان خلاق و ژرف‌اندیش آن است.

روزی روزگاری در آناتولی، داستان مردانی متشکل از یک متّهم به قتل و همکارش، یک پزشک، یک دادستان، بازپرس و چند افسر پلیس است که به‌دنبال اعتراف مرد متهم به قتل به نام کنان راهی دشت‌های آناتولی می‌شوند تا جنازه­‌ی مقتول را پیدا کرده و پروندۀ قتل را خاتمه دهند. فیلم که به‌اصطلاح درامی پلیسی _جنایی محسوب می‌­شود، بیشتر درباره‌­ی فلسفه‌­ی قتل است تا خود قتل و اگر با­ معیار­های شکل‌­گرفته‌­ی ذهن­مان از این ژانر، به تماشای این اثر بنشینیم و انتظار هیجان و دلهره از نوع تثبیت‌­شده­‌مان را داشته باشیم، نه‌تنها از فیلم لذت نمی‌­بریم بلکه آن­را درامی خسته‌کننده و حتّی غیر درام خواهیم یافت. امّا می‌­توان گفت که شاید تماشای این فیلم ۱۵۷ دقیقه‌­ای مناسب همه‌­ی افراد نیست و ممکن است برای مخاطبانی که به فیلم‌های پرهیجان جریان اصلی عادت دارند، خارج از حوصله باشد. جیلان در این اثرش، با به تصویر کشیدن بی تفاوتی‌­ای هولناک، ما را به شگفتی وا­می‌دارد. قرار گرفتن خربزه‌­ها کنار جسد در صندوق عقب ماشین یا صحبت از قرص و پروستات در ماشین حامل متّهم به قتل و وقایعی از این دست، علاوه بر تماشای آن بی­‌تفاوتی ترسناک، مایه‌­هایی از بطالت و روزمرگی را در خود عیان می­‌سازد. در ابتدا شخصیت اصلی در نظر ما، کنِان، جوان متّهم به قتل می‌­آید، امّا  فیلم با تغییر شخصیت اصلی به دکتر کمال ما را همراه داستان‌­های فرعی با محوریت او می­‌کند.

روزی روزگاری در آناتولی با مرگ یاشار و اعتراف به قتل کنان آغاز شده که ما آن وقایع را در قاب نمی‌­بینیم و با پیشرفت داستان مجدداً با وقایعی مواجه می‌شویم که خارج از کادر اتّفاق افتاده و در یک جمله می‌­توان گفت: «فیلم درباره‌­ی وقایع و افراد خارج از کادر است»، یعنی چه کسانی؟ زنان. زنان در حالی که کمترین نقش را در جلوی کادر دوربین روزی روزگاری در آناتولی ایفا می‌­کنند، امّا مهم‌ترین نقش را دارند، فیلم مملو از حضور زنانی ­است مانند زن یاشار، زن دادستان، زن دکتر و … که حتی خودشان حضور ندارند تا اهمّیتی برای خود به‌دست آورند. جمیله؛ دختر زیباروی کدخدا، پررنگ‌ترین حضورِ زنان در فیلم  را در صحنه‌­ای رؤیا­گون رقم ­می‌­زند. او با نوری در دست در دل تاریکی خانه در میان مردان خواب‌آلود با سینی چای می­‌گردد و مانند فرشته‌­ای هر کدام از آنها را از خواب بیدار می­‌کند. و این حضور کم­رنگ زنان در کادر و اهمّیت بسیارشان محصول خلاقیت ویژآ این کارگردان ترک است که آثارش مملو از لحظات شاعرانه چون گردش باد در علفزار، افتادن سیب از درخت و … است. روزی روزگاری در آناتولی با محوریت دیالوگ به لایه‌­های انسانیت پرداخته و ما را درگیر پرسش­‌هایی عمیق از کنش­‌های انسان می­‌سازد. جیلان در این اثرش نه به‌دنبال درست و غلط رخداد­ها و نه آدم­‌های درگیر آنهاست، دغدغۀ او، رویکرد این آدم­‌ها در مقابل رخداد ­است.

شاید به‌توان ابهام در برخی جنبه‌­های فیلم را از ایرادات اثر دانست، قاتلی که مشخص نمی­‌شود آیا واقعاً قاتل است یا نه و قتلی که پس از تماشای فیلم هم لایه­‌هایی از آن نامشخص باقی می‌­ماند اما کاملاً مشخص است که این مسئله با خواست خود کارگردان اتّفاق افتاده و غرض از آن احتمالا جلب توجه مخاطبان به جنبه‌­های دیگر ماجراست. حدود نیمی از داستان در شب و فضای خارجی فیلم­برداری شده و این نکته از دشواری‌های ساخت فیلم حکایت می‌کند. در یکی از شاعرانه‌ترین سکانس‌­های فیلم با تابش چراغ ماشین‌­ها بر علف­زار تاریک و وزش نسیمی ملایم، با دکتر کمال آشنا می‌­شویم و رفته رفته، او جایگاه شخصیت محوری را برای ما پیدا می­‌کند. مسئله­‌ی روزمرگی که در جای­‌جای فیلم با آن مواجهیم، هم مورد انتقاد قرار گرفته و هم عنصری برای ادا­مۀ حیات محسوب شده و صحنۀ پایانی نیز نشانی از ادامۀ زندگی همراه با تمام تلخی‌­ها، تکرارها و واقعیت­‌های گریزناپذیر دارد.

 

منتشر شده در سایت ایرنا در تاریخ ۱۹ خرداد ۱۳۹۹

نویسنده: شقایق هاشم‌زاده

دشت‌های آناتولی رازی را در خود پنهان کرده‌اند – ایرنا (irna.ir)

print

نظرات کاربران

  • لطفا از تایپ کردن فینگلیش خودداری کنید. در غیر این صورت نظر شما بررسی نخواهد شد.
  • هدف شما ارسال تبلیغات یا بک لینک نباشد. در غیر این صورت دیدگاه حذف می شود.
  • دیدگاه شما فقط و فقط در رابطه با این موضوع باشد.
  • به دیگران توهین نکنید.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *