طوفان (راکش ام‌پراکاش مهرا، ۲۰۲۱) | مشت‌هایی با قدرت رعدو‌برق

مدیر سایت 910 روز پیش
بازدید 186 بدون دیدگاه
کارگردان  راکش ام‌پراکاش مهرا
نویسنده انجم راجابالی، ویجی موریا، فرحان اختر
imdb ۵.۲
Rotten tomato ۵۳%
ژانر درام، ورزشی
بودجه ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار
فروش ۷ میلیون دلار
زمان نسخۀ جهانی ۲ ساعت و ۴۲ دقیقه
زمان نسخۀ فیلم‌نت ۲ساعت و ۲۳ دقیقه

هر‌بار که در تاریخ سینما، فیلمی موفقیت چشمگیری کسب کرده، به عنوان فرمولی مطمئن توسط سازندگان دیگر، تکرار‌ شده‌ و در مواردی، موفقیت کمتر اما نسبتاً خوبی با خود همراه‌ داشته‌ است. طوفان (Toofaan) از سری اتفاقات عجیب و غریبی است که بیشتر مختص خود هند و سینمایش است. این فیلم انعکاسی از فیلم بدو میلکا بدو (Bhaag Milkha Bhaag) ساختۀ همین کارگردان و با بازی همین بازیگر است که در سال ۲۰۱۳ جایزۀ بهترین بازیگر مرد را برای فرحان اختر (Farhan Akhtar) به‌ارمغان آورد.

علاوه بر اینها، ژانر ورزشی‌اش نیز بر شباهت این دو فیلم در نگاه اول می‌افزاید اما از آنجا‌که راکش ام‌پراکاش مهرا (Rakeysh Omprakash Mehra) سابقۀ خوبی در فیلم‌سازی دارد، این شک را از دل بیننده می‌راند که تنها برای سود تجاری، این اشتراکات را بین دو اثرش به‌وجود‌ آورده، بلکه این‌بار داستانی متفاوت با مسیری متفاوت را برای مخاطبش تعریف می‌کند.

خلاصۀ داستان

عزیزعلی، جوان یتیمی است که از کودکی توسط یکی از گنگسترهای شهر بزرگ شده و حالا خدمتکار وفادارش است که برایش به‌اصطلاح شرخری می‌کند و حکم پیام‌رسان از طریق کتک‌کاری و به‌هم ریختگی را برای اربابش دارد. او روزی به دلیل زخم‌هایی که در یکی از دعواها بر روی صورتش نقش بسته به بیمارستانی می‌رود و با همان لحن زورگویی‌اش با دکتر بحث می‌کند. اما دکتر با قاطعیت او را بیرون کرده و مداوا نمی‌کند.

این اولین تلنگر برای نپذیرفتن رفتار عزیزعلی در جامعه‌ای غیر از آشنایانش است.عزیزعلی با دیدن اتفاقی کلیپی از محمدعلی کلی؛ بوکسور معروف آمریکا، تلنگری شدیدتر در دل احساس می‌کند و بوکس را راه پذیرفتنش در جامعه و اصلاح تصویرش در آن می‌یابد. از آنجاکه زندگی حرفه‌ای و شخصی، تاثیرات شدیدی بر یکدیگر می‌گذارند، راه موفقیت عزیزعلی به گونه‌ای دیگر رقم می‌خورد. جذابترین قسمت داستان از شدت گرفتن مشکلات در زندگی شخصیت اصلی و نوع مقابله با آن شروع می‌شود.

وقتی یک سمت سنگین‌تر شود

طوفان، پروژه‌ای بود که زحمات ساختش مدام از رسانه‌ها شنیده می‌شد، مانند انتخاب بازیگران خوبی که صورت می‌گرفت و یا کم و زیاد شدن وزن بازیگر اصلی و یا حتی تمرینات حرفه‌ای فرحان اختر برای هرچه بیشتر شکل‌ گرفتن در قالب شخصیتش یعنی عزیزعلی. داستان و مسیری که شخصیت اصلی در زندگی طی می‌کند به حدی رئال و باورپذیر است که از بسیاری فیلم‌های دیگری که بر اساس زندگی واقعی یک ورزشکار ساخته‌ شده، موفق‌تر عمل کرده‌است.

شخصیت‌های دیگر نیز در حد خود با محوریت داستان عزیزعلی حضور پیدا می‌کنند. جزئیات زندگی قشر متوسط و ضعیف به‌خصوص فرهنگ مسلمانان هند به‌خوبی بازسازی شده‌ است اما تنها چیزی که جذابیت این همه تمهید برای تعریف کردن داستان یک قهرمان را کم می‌کند، به احتمال زیاد، دخالت تهیه‌کننده در پررنگ‌کردن فضای رمانتیک و داستان عشقی عزیزعلی برای جذب هر چه بیشتر بینندگان است. ضعفی که در بسیاری از سکانس‌های دیگر نیز دیده می‌شود، طولانی‌شدن آنها به‌خصوص در نیمۀ اول فیلم است. روی‌هم‌رفته طوفان را می‌توان جزء یکی از آثار خوب سینمای هند در سال ۲۰۲۱ به‌حساب آورد و به تماشای آن نشست.

افت و خیز طوفان به روایت تصویر

فرحان اختر که در ابتدا به‌عنوان کارگردانی توانا به سینمای هند معرفی شد، در ادامۀ مسیر استعدادش در حوزۀ بازیگری نیز مورد توجه همگان قرار گرفت تا اینکه در سال ۲۰۱۳ با بازی در فیلم بدو میلکا بدو، به‌قدری درخشید که تمامی جوائز بهترین بازیگر مرد سال را از آنِ خود کرد. بعد از آن درخشش‌اش کمی رو به افول رفت اما با بازی در طوفان و تنوع بازی‌ای که از خود به دلیل شخصیت‌پردازی خوب فیلمنامه‌نویس نشان داد بار دیگر توجه اهل سینما را به خود جلب کرد.

شاید علت دیگر، جاگرفتن این بازیگر ماهر در این قالب، ایدۀ اصلی داستان باشد که توسط خود فرحان به کارگردان ارائه‌ شده‌ است. پریش راوال (Paresh Rawal) نیز بعد از سالها نقش‌آفرینی در زمینۀ کمدی، شخصیت منضبط و خشکی چون مربی عزیزعلی را به خوبی اجراکرده و تاثیرش را گذاشته‌است.

طوفانی که ویران می‌کند و دوباره می‌سازد

کلمۀ طوفان نیز مانند یکی از دیالوگ‌های همسر عزیزعلی که همچون شخصیتش، انگیزه و تلنگری برای قهرمان داستان است، در جای جای داستان و موقعیت‌های حساس، معانی مختلفی به خود می‌گیرد. جایی به‌عنوان طوفانی برای کسب هویت انسانی است که از بدو تولد، بدون هیچ‌ نام و نشانی بزرگ‌ شده‌ است و در جایی طوفانی است که دوباره هویت عزیزعلی را از او می‌گیرد و بار دیگر به زمین ‌می‌زندش تا بالاخره، قهرمان داستان همراه با سواری بر طوفان بوکس نیز بتواند بر طوفان زندگی‌اش غلبه‌ کند.

از سری مفاهیمی که مشخص است از زندگی خود بازیگر اصلی یعنی فرحان اختر الهام‌گرفته است، وجود مشکلات مذهبی در زیر پوست فرهنگ کشوری‌است که هر روز در تلاش از بین بردن آنهاست اما ریشۀ این اختلافات، گاه توسط مردم و گاه سودجویان دولتی، قوی‌تر می‌شود. اضافه‌کردن این پیام‌ها به فیلم، داستان را برای مخاطب بیشتر قابل‌لمس و تاثیرگذار می‌کند. طوفان زندگی مردمی‌ است که سال‌هاست قهرمانی در وجود خود ندیده‌اند اما آتشش را زیر خاکستر وجودشان حس می‌کنند.

 

نویسنده: فاطمه رضایی

منتشر شده در بلاگ فیلم‌نت در تاریخ ۲۷ آذر ۱۴۰۰

مشت‌هایی با قدرت رعدو‌برق – پیرنگ‌مدیا (peyrangmedia.com)

print

نظرات کاربران

  • لطفا از تایپ کردن فینگلیش خودداری کنید. در غیر این صورت نظر شما بررسی نخواهد شد.
  • هدف شما ارسال تبلیغات یا بک لینک نباشد. در غیر این صورت دیدگاه حذف می شود.
  • دیدگاه شما فقط و فقط در رابطه با این موضوع باشد.
  • به دیگران توهین نکنید.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *