یو پی اس یا همان منبع برق بدون وقفه یا منبع برق اضطراری از جمله دستگاههای ارزشمند در حیطهی محافظت از تجهیزات حساس الکتریکی بوده که توانایی کنترل نویزها و دیگر اختلالاتی که در شبکه برق شهری ممکن است به دلایل مختلفی به وجود بیاید را دارد. یو پی اس با قرار گرفتن بین برق ورودی از شبکه شهری و دستگاههای مختلف میتواند از آسیب رسیدن به این دستگاهها جلوگیری به عمل آورد و مانع از ایجاد اتفاقات مختلفی چون از دست دادن اطلاعات، آسیب دیدن دستگاههای حیاتی و دیگر اتفاقاتی که ناشی از وجود اختلالات در سیستم برقی است بشود.
تغییر شرایط جوی، بروز خطا در شبکهی برق، تعمیراتی که بر روی شبکه در حال انجام است، پارگی سیمها و خطهای انتقال دهنده برق، نوسانات بیش از اندازه بار، سوییچینگ در پست شبکه و… از جمله دلایل و عوامل قطع لحظهای و طولانی برق میباشند. اگر چه قطعی برق بر اثر این عوامل در مراکز مسکونی و منازل ممکن است تأثیرات عمدهای را به بار نیاورد اما این قطعی در مرکز مختلفی چون سیستم مخابراتی، بیمارستانی و سیستمهای نظارتی و دیگر مراکز حساس میتواند عوارض و حوادث جبرانناپذیری را برجای بگذارد. به منظور پیشگیری از رخداد حوادث مختلف به چنین مراکزی پیشنهاد میشود که با تهیهی یو پی اس به عنوان ذخیره کنندهی انرژی و کنترل نوسانات موجود در برق ورودی دستگاههای حیاتی، بپردازند.
یو پی اس چیست؟
یو پی اس در واقع خلاصه شده عبارت Uninterruptible power Supply بوده که به معنای یک منبع تغذیهی بدون وقفه میباشد. این دستگاه از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است که در نهایت همکاری این قسمتها و قطعات مختلف منجر به ذخیره و انتقال انرژی به دستگاههای مخصوصی چون کامپیوتر، دستگاههای پزشکی در بیمارستانها و… میشود. به طور کلی این یو پی اسها به جهت کنترل برق AC، تولید میشوند و علاوه بر توانایی تأمین برق در سیستمهای بزرگ و مراکز صنعتی، در ابعاد کوچکتر و مناسب رایانههای شخصی و برای مصارف خانگی نیز تولید میشوند و به عموم مردم کمک میکنند تا از وسایل گرانقیمت و حساس خود در برابر عوامل ناخواسته حفاظت به عمل آورند.
اجزای اصلی یک UPS شامل چه چیزهایی میباشد؟
همان طور که اشاره نمودیم این دستگاهها از اجزای مختلفی تشکیل شدهاند و هر کدام وظیفهی خاص خود را بر عهده داشته و در مجموع منجر به ایجاد عملکرد کلی یو پی اس میشود. اما اگر بخواهیم اجزای اصلی و در واقع حیاتی دستگاه را نام ببریم میتوانیم به باتری، مبدل، کلید بای پس اشاره نماییم که در ادامه به توضیحی کوتاهی در خصوص هر یک پرداختهایم.
- کلید بای پس؛ در یو پی اسهایی که برای مراکز صنعتی و بزرگ طراحی میشود معمولاً کلیدی تحت عنوان بای پس جهت کنترل برق ورودی به دستگاه تعبیه میشود. این کلید در مواقعی که دستگاه در خطر ولتاژ بیش از حد، صاعقه و اضافه بار و نیز مشکلاتی نظیر ایجاد اتصال کوتاه و یا افزایش بیش از حد دما است میتواند مسیری جدا جهت تأمین انرژی مورد نیاز تجهیزات ایجاد نماید.
- باتری یو پی اس؛ باتریهای UPS که در واقع مرکز این سیستم و مهمترین جزء آن محسوب میشود، در زمان اتصال به برق و زمانی که برق شهری در دسترس است به ذخیرهی انرژی میپردازد تا در زمانی که اتصال به برق قطع و یا ضعیف شد بتواند آن را جبران نموده و مانع از خاموشی دستگاه شود. با توجه به نقش بسیار مهمی که این باتریها در روند کار UPS اجرا میکنند دقت در توان مصرفی مورد نیاز، گارانتی و یا پشتیبانی و نیز دقت به دیگر مشخصات فنی آن در هنگام خرید یو پی اس اهمیت ویژهای دارد چرا که نوع باتری و توانی که دارد میتواند عملکرد کلی دستگاه را تقویت و یا تضعیف کند. از همین رو حتی در صورت خرید باتری مناسب و با کیفیت در نگهداری آن کوشا باشید و درخصوص دمای محیطی که باتری قرار است در آن حضور داشته باشد دقت فرمایید چرا که دمای بالا بر کوتاه شدن عمر باتری اثر گذار میباشد. نکتهی دیگری که در خصوص خرید و نگهداری این باتریها مطرح میشود این است که بعضی از باتریها دورهای بوده و نیاز است هر چند وقت یک بار اتصالات باتری، اکسید شدن و یا نشدن و میزان دمای آن مورد بررسی قرار بگیرند.
- مبدل inverter؛ این مبدلها در صورت قطع جریان برق شهری با تبدیل انرژی و برق ذخیره شده در باتریهای یو پی اس به جریانهای متناوب شهری منجر به عدم قطعی برق در تجهیزات خواهد شد. توجه به توان اینورتر علاوه بر توان باتری از عوامل مهم در هنگام خرید یو پی اسها بوده که میتواند خریدی رضایت بخش را رقم بزند زیرا در صورتی که اینورتر، قویتر و با توان بالاتر خریداری شود UPS مورد نظر نیز قدرتمندتر خواهد بود.
از UPS استفاده کنیم یا استابلایزر
از آنجایی که هر کدام از این دو وسیله وظایف مهم و اساسی را میتوانند در مراکز مختلف و حتی مصارف خانگی به اجرا بگذارند نمیتوان از میان آن دو یکی را برگزید و اساساً عملکرد هر کدام با یکدیگر متفاوت میباشد به همین دلیل پیشنهاد میشود که در کنار یو پی اس از استابلایزر نیز به جهت تقویت جریانهای ضعیف برق و رگوله کردن و گرفتن نوسانات جریان برق ورودی به دستگاهها استفاده نمایید. نکتهی مهمی که در خصوص تأکید به استفاده از یو پی اس وجود دارد این است که باتریهای یو پی اس معمولاً برای شارژ شدن و ذخیره انرژی به جریانی برابر ۱۷۰ ولت احتیاج پیدا میکنند اما گاهی تأمین این میزان ولتاژ به دلیل پایین بودن ولتاژ شهری ممکن نیست. در چنین مواقعی استابلایزر با توانایی تقویت جریانهای ضعیف میتواند این میزان ولتاژ را تأمین کرده و مانع از توقف عملکرد دستگاهها در هنگام قطعی برق شود.
تعمیر ات UPS
با وجود مراقبتها و دقت در تهیهی یو پی اس، باز هم ممکن است این دستگاهها دچاراشکالاتی نظیر ارور دادن، روشن نشدن، ندادن خروجی و… شود. این اشکلات میتوانند به کابل برق ورودی و برد اصلی، باتریها و یا اینورتر، بار اضافی و… مربوط شوند که تشخیص دقیق مشکل و تعمیر درست و اصولی آن نیازمند یک تعمیرکار حرفهای و متخصص میباشد. تعمیرکارانی که در این زمینه دوره دیدهاند و کارآزموده هستند میتوانند بعد از عیبیابی مشکل به تعمیر یو پی اس و یا انجام سرویسهای دورهای این دستگاهها بپردازند.
برای استفاده از انواع خدمات تعمیر، سرویس و فروش استابلایزر و یو پی اس میتوانید به سایت شرکت رسام مراجعه نمایید. این شرکت دارای پیشینهای چندساله در زمینهی مشاوره رایگان، تأمین و فروش بوده و نیز ارائه دهندهی انواع یو پی اسهای امریکایی، ایرانی، ترکیهای و اروپایی در ظرفیتهای مختلف و نیز انواع باتریهای UPS با بهترین برندهای روز دنیا میباشد. جهت ارتباط با سایت شرکت رسام میتوانید به آدرس rasamups.com مراجعه نمایید.
نظرات کاربران
نظرات کاربران